РОКЕНРОЛ ЈЕ ВЕЧАН ЗБОГ КВАЛИТЕТНИХ КАЛОРИЈА: Звонимир Ђукић Ђуле о учешћу на албуму Фондације "План Б", акустичним наступима... (ВИДЕО)

М. Ћунковић

26. 09. 2021. у 11:42

ФОНДАЦИЈА "План Б", коју је основао музичар Зоран Коневић са циљем да се помогне овдашњим поп и рок извођачима у тешким временима, објавиће албум на ком ће његове песме изводити познати певачи, а недавно је представљен и први сингл, "Зрно чаролије".

РОКЕНРОЛ ЈЕ ВЕЧАН ЗБОГ КВАЛИТЕТНИХ КАЛОРИЈА: Звонимир Ђукић Ђуле о учешћу на албуму Фондације План Б,  акустичним наступима... (ВИДЕО)

Фото ATAImages

За микрофоном је Звонимир Ђукић Ђуле, који је и аутор текста. Вођа "Ван Гога" надахнуто, у свом стилу, описује нумеру која је веома брзо добила мноштво хвалоспева.

- "Зрно чаролије" је саздано од емотивних нити, танких, преосталих власи смисла - каже Ђуле за "Новости". - Ту су осећања која живе у нама и буде само добро расположење, наду, веру. Да постоји нешто што ће овај свет да окрене у смеру љубави, поштовања, толеранције и разумевања.

Песме немају везу са бендовима чији извођачи учествују на овом издању, али се, неминовно, у "Зрну чаролије" осети зрно "Ван Гоговог" звука, поготово с почетка двехиљадитих.

- Ово је пројекат у коме се моја маленкост појављује са осталим поштованим учесницима. Свако од нас је на другачији, посебан начин своје писмо окренуо у другом смеру од оног који матични бендови стилски носе и којим одишу, али заједнички именитељ постоји. Драго ми је да ме је господин Зоран препознао у мозаику својих замисли, и да сам са два текста успео да приближим људима оно о чему интензивно размишљам последњих година. Друга песма је "Загледан", написана за Драгог Јелића. "Зрно чаролије" може да пробуди у свима нама жељу да га закотрљамо заједно - свако на свој начин, из свог угла. Да та чаролија, пре или касније, оздрави љубав, што је могуће боље.

"Ван Гог" је био концертно изузетно активан по региону у летњем периоду. Београдска публика уживала је у сјајном, енергетски набијеном наступу на "Бир фесту".

- Деловало је, пре годину дана, да се више никад неће поновити сусрет са публиком. Не само мени, већ свим колегама које су овог лета доста свирале. Сви смо обишли разне градове, и ти сусрети су били, некако, на нов начин, али, опет, старински. Пожељно старински. Млада публика, која је долазила током лета на концерте "Ван Гога", у нама је пробудила помисао да је све и даље вредно труда, да има смисла, и да ће се неки нови људи окренути звуку гитаре, бубња и баса. Да ће препознати поруке које рокенрол носи у суштини - без обзира на актуелне и, можда, тренутно доминантне музичке стилове. То су све пролазне ствари, јер, ако не постоје креативне и квалитетне калорије, јасно ти је да јогурт ван фрижидера неће дуго.

Албум "Море без обала", који је изнедрио неколико хитова, објављен је 2019. Упитан да ли је време да се прича о новом студијском издању "Ван Гога", Ђуле каже да прво долази "акустичних шест месеци, који су пред бендом као изазов".

- То је ново поглавље у нашем раду. Имали смо такав концерт већ у марту 2019. у Београду, у "Комбанк дворани". Пред нама је троугао - "Ван Гог" у новој постави, акустика на нови начин, сет-листа потпуно нова, и, надам се, концерти у земљи и региону. Београдској публици ћемо се поново поклонити и представити акустичним сетом средином децембра, опет у "Комбанк дворани". Београду дугујемо и велики концерт који ће се догодити почетком лета 2022. Волели бисмо да то буде на неком од места где до сада нисмо свирали. Као што не желимо да се понављамо стисли, нећемо ни са просторима. Тражимо неки где ће публика да ужива на другачији начин, и да концерт памти - и по бенду, и по том простору.

"БУЧ КЕСИДИЈУ" ЖЕЛИМ 10 "ТАШМАЈДАНА"

КИВАН је Ђуле што се, како сматра, много простора у медијима даје негативним вестима, личностима на које млади не треба да се угледају. Недавно је, међутим, у свету музике пажњу привукла једна позитивна вест. Панчевачки двојац "Буч Кесиди" до 29. септембра, има чак пет концерата у дворишту Академије ликовних уметности у Загребу. Прве две свирке су распродате за мање од 10 сати, а убрзо и трећа.

- Свака им част - од срца ће Ђуле за наш лист. - То је бенд који је од првог тона обећавао. Носе нову енергију и имају посебан приступ музици. Држим им песнице, они раде онако како воле. Не обазиру се на коментаре и дају све од себе. Желим им 10 пуних "Ташмајдана", да они буду тај бенд који ће покренути млађе колеге да се лате бубња и гитаре, и да ту фасцинацију музике поделе са публиком на њихов аутентични, посебан начин.

Фото ATAImages

ТУГА И СРЕЋА НА КОНЦЕРТУ ЗА МИШУ

ЂУЛЕ је, као један од гостију на концерту "Рибље чорбе" 16. августа на Ташмајдану, посвећеном покојном Миши Алексићу, одушевио публику изводећи њихове хитове из ране фазе, "Рокенрол за кућни савет" и "Остаћу слободан".

- Драго ми је да сам, на позив породице Алексић, Мине и Јасне, и на позив "чорбара" био део тог тужног рођендана - вели Ђукић. - Туга и срећа - то су осећања која се не помешају често. Сви смо на једном месту послали поруку Миши, обележили његов рођендан. Торта је била стадион "Ташмајдан", у облику срца, а имагинарне свећице - мобилни телефони. Мислимо на Мишу, на Драгољуба Ђуричића, и на све друге колеге које је корона узела.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)