"НИРВАНУ" ИЗ СИЈЕТЛА ЛАНСИРАО ШИРОМ СВЕТА: Прошло је 30 година од објављивања чувеног албума Nevermind

В. Н.

25. 09. 2021. у 22:37

У ПЕТАК, 24. септембра, навршило се 30 година од објављивањa аlbumа Nevermind, којим је "Нирвана" те 1991. из свог Сијетла освојила читав свет.

НИРВАНУ ИЗ СИЈЕТЛА ЛАНСИРАО ШИРОМ СВЕТА: Прошло је 30 година од објављивања чувеног албума Nevermind

Фото Chris Cuffaro

И дан-данас је то један од најпродаванијих албума свих времена, са више од 30 милиона примерака. Како сматрају многи угледни критичари музичких магазина - и један од најбољих албума.

Курт Кобејн, Дејв Грол и Крис Новоселић су снимали Nevermind у студију "Саунд сити" у Калифорнији. За разлику од материјала са деби издања Bleach, сада су песме биле више усмерене ка широј публици. Албум је продуцирао Бач Виг, са којим су Грол и Новоселић годинама касније још сарађивали. Виг је био и саговорник у неколико документарних филмова о животу Курта Кобејна.

Како је покојни вођа "Нирване" говорио, албум је сниман под утицајем "Пиксиса", Р. Е.М. и "Мелвинса", Кад је Nevermind изашао, нико није очекивао толику његову популарност. Кључан је, међутим, био мегахит Smells Like Teen Spirit, планетарно популаран био је и Lithium, а одлично су прихваћенe и нумере Come As You Are, In Bloom, Polly, Something In the Way... Nevermind се 1992. нашао на врху "Билбордове" листе 200 албума. На њој се задржао више од 540 недеља.

У години јубилеја, албум је недавно поново дошао у фокус пажње, али из сасвим неочекиваног разлога. Спенсер Елден, који се појавио као беба на насловној страни омота, покренуо је тужбу због коришћења те фотографије. Он наводи да његови родитељи никад нису бенду дали дозволу за тако нешто, да за њу нису плаћени, и тужи рокере за дечју порнографију. Елден сматра да га та фотографија "заувек повезује са сексуалном експлоатацијом деце у комерцијалне сврхе" и тражи по 150.000 долара од сваког од 17 оптужених, међу којима су и Грол и Новоселић, као и фотограф Кирк Ведл.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)