НАГРАЂЕН ЗА ПЛАСТИЧНОГ МЕМЕДОВИЋА: Признање српском уметнику Андреју Јосифовском у Бриселу за дело од - флаша

В.Н.

19. 09. 2021. у 10:30

БЕОГРАДСКИ уметник, архитекта и зидни сликар Андреј Јосифовски, познат под надимком Пијаниста, освојио је у Бриселу награду за уметничко достигнуће године, за портрет Јована Мемедовића направљен од 4.000 пластичних флаша на Сави.

НАГРАЂЕН ЗА ПЛАСТИЧНОГ МЕМЕДОВИЋА: Признање српском уметнику Андреју Јосифовском у Бриселу за дело од - флаша

Фото Петар Шарчев

На четвртој додели награда "Будућност Европе у настајању" одата су признања најбољим појединцима, предузећима и организацијама из централне и источне Европе. Први пут су избрани победници у пет категорија заснованих на циљевима одрживог развоја Уједињених нација (људи, планета, просперитет, партнерство, мир). Пијаниста је тријумфовао у категорији "Људи - уметнички пројекат", а награду је добио за прошлогодишњи рад "Сачувајмо наш дом", када је на светски Дан река, на Сави урадио портрет ТВ аутора и водитеља Јована Мемедовића од пластичних флаша. Циљ му је био да укаже на загађеност река као озбиљан проблем данашњице.

Фото Небојша Бабић

Уметник није присуствовао свечаној церемонији у Бриселу, али је тим поводом изјавио:

- Ово је велика победа Србије у свету уметности и културе. Ово невероватно велико признање посвећујем Алексеју, мом најдражем остварењу.

Подсетимо, Пијаниста, осим што је Београд украсио бројним муралима, јавност је усталасао када је "разапео" Христа офарбаног у златну боју у новобеоградским блоковима. Много се говорило и о његовом портрету Новака Ђоковића на шљаци тениског терена. Алексеј, коме је Пијаниста посветио велико европско признање, јесте син кога му је почетком септембра родила глумица Ања Алач.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)