КОМПЛИМЕНТИ ОД ЏЕНИФЕР ХАДСОН: Бојана Стаменов, за "Новости", пред наступ посвећен Арети Френклин

М. Ћунковић

08. 09. 2021. у 12:00

ОБОЖАВАОЦИМА Арете Френклин, који вечерас (20.00) дођу у београдску "Комбанк дворану", вече ће бити за памћење.

КОМПЛИМЕНТИ ОД ЏЕНИФЕР ХАДСОН: Бојана Стаменов, за Новости, пред наступ посвећен Арети Френклин

Џенифер Хадсон, Фото МГМ

Премијерно ће, уз ограничен број посетилаца, бити приказан биографски филм Respect, о краљици соула коју тумачи америчка певачица и глумица Џенифер Хадсон. Пре пројекције, певачица и музичарка Бојана Стаменов извешће неколико непролазних хитова покојне диве, са својим недавно оформљеним "Бојана Стаменов бендом", фокусираним на блуз, који ће данас имати први јавни наступ.

- Оформили смо се вече пред позив за концерт, као да смо га призвали - прича Бојана за "Новости".

- Бенд чине, углавном, музичари из Новог Сада и Суботице. Окупили смо се на идеју колеге Габора Бунфорда. Он, Александар Бањац, који, нажалост, више није са нама, и ја смо дуго причали о том блуз саставу.

Телепатија је права реч за оно што се десило Бојани, у вези са вечерашњим наступом.

- Причам гитаристи бенда како чекам филм и пола сата касније - звони телефон. Била сам у фазону - ово је невероватно. Испричам им причу и кажем им "Не могу да верујем да ме зовете". Ништа није случајно. Има тих паралела, мене су прозвали "српска Арета Френклин", па је, ваљда, све то природно уследило.

Наша певачица је фан глумице и певачице Џенифер Хадсон, и прати је на "Инстаграму", а интересантно је да постоји и повратна реакција.

- Кад сам се појавила у емисији "Ја имам таленат", појавила се и она (у америчкој верзији, прим. М. Ћ.), певајући песму Арете Френклин. Ја сам у финалу певала Аретину песму, Џенифер је победила на такмичењу. Неко је на "Твитеру" поставио мој наступ и означио Хадсонову, а она га је прокоментарисала. Кад сам видела, вриштала сам од среће. Филм сам дуго чекала јер је био  стопиран због короне. Џенифер је једина која може да изнесе ту улогу.

Фото ATA Images

Уметница моћног гласа се, каже, од почетка пандемије посветила себи и ономе за шта је раније користила изговор да нема времена.

- Гледала сам концерте, слушала музику - наводи Бојана.

- Мало сам се вратила свирању, то дуго нисам радила. Јавност ме више зна као певачицу. Читала сам књиге, била са породицом... Корона, можда, и није тако лоша за филтрирање пријатељстава, познанстава.

Тужан део је што је много колега отишло - што старијих, што млађих. Три-четири месеца је био баш лош период, умирали су на недељном нивоу. Са некима сам блиско сарађивала, неке дуго нисам видела али смо се редовно чули. После тог периода, схватили смо да морамо да се придигнемо и да наставимо да свирамо.

Срећна је Бојана и што је порадила на својој линији, скинувши килограме.

- На почетку короне сви су нешто кували, спремали, тражили неку утеху. У једном тренутку сам преломила, окренула се себи и здравијој исхрани. Није то никакав спектакуларан режим, већ, једноставно, избациш неке ствари из живота, а убациш неке нове. Промена се види, а најбитније је да се осећам лепо и да ми прија што сам мало смањила килажу. То је нешто што није везано за изглед. И даље желим да певам, на сцени (смех), и да би се то реализовало, мора да се води рачуна о здрављу.

Арета продала више од 75 милиона албума

КРАЉИЦА соула Арета Френклин, која је преминула 16. августа 2018. у 77. години, од рака панкреаса, једна је од најугледнијих певачица у историји америчке музике. Певању су је од ране младости подучавале звезде госпела Махалија Џексон и Клара Ворд, а имала је глас у распону од четири октаве. Један од њених првих хитова из 1967, Respect, по ком је назван филм, постао је химна покрета за права Афроамериканаца у САД, а признање јој је одао и Мартин Лутер Кинг.

Фото ЕПА

Славу, која је стагнирала крајем седамдесетих, Арета је вратила улогом у филму "Браћа Блуз". Статус вечних су стекле и песме (You Make Me Feel Like) A Natural Woman, Think, Chain of Fools, Freeway of Love... Добила је чак 18 Гремија укључујући онај за животно дело, као и Национални орден за уметност, Председнички орден слободе и чланство у Кући славних рокенрола. Са више од 75 милиона продатих плоча, Френклинова је и даље једна од најбоље продаваних музичких уметника свих времена.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)