ЖИВИ ЏЕЗ И НЕ МАРИ ЗА ГОДИНЕ: Војислав Бубиша Симић, легендарни композитор, не стаје ни на прагу 100. рођендана

Марина Мирковић

19. 08. 2021. у 16:39

МАЕСТРО Војислав Бубиша Симић званичног пензионерског стажа има више него што многи за живота успеју да стекну и радног.

ЖИВИ ЏЕЗ И НЕ МАРИ ЗА ГОДИНЕ: Војислав Бубиша Симић, легендарни композитор, не стаје ни на прагу 100. рођендана

Фото К. Михајловић

Ни у својој 98. години, и 33. откако носи "звање" пензионера - наш легендарни џезер не посустаје, а основни његов савет за све од девет до 99 је: "Живите, уживајте у животу и ономе што радите, и будите живахни".

Њега је увек живахним, креативним, радосним и вечним младићем одржавало то што - живи џез.

Ниску невероватних успеха и незаборавних наступа и дела, која чини његову пребогату каријеру, Бубиша и даље повремено допуњава каквим бисером, или макар перлицом - када, на молбу колега и пријатеља, направи нови аранжман или композицију за ансамбле широм земље и света.

- Веома је важно да човек воли то што ради и да активно прати шта се у тој сфери дешава, али да буде активан и иначе, колико год је могуће - истиче Симић, који је све доскоро редовно ишао на концерте, пратио и млађе џез музичаре, а наравно и своје "старе пајташе" из оркестра РТС попут Душка Гојковића.

Фото К. Михајловић

Уметник који је по много чему обележио наше време, вршњак и весник и један од најдоследнијих промотера џеза на овим просторима, не мари много за бројање дана, нити година - "пребројала" је те дане, па чак и секунде пре две године његова ћерка, и исписала их на мајици коју је послала тати из Америке, за 95. рођендан - када је и сам стао пред ђачки гудачки оркестар школе "Коста Манојловић" и дириговао "Јесењу баладу". Откуд на прослави рођендана гудачи, а не "његови" дувачи, објаснио је речима: "Целог живота су ми дували у главу, ред је да се мало одморим, а гудачи ми данас дођу прави одмор за душу"!

Ни нешто више од две године после тог "округлог" рођендана, Бубиша се не оптерећује мерењем времена - ужива у животу, музици, и пола века срећног брака који му је донео и кћи и унуче, уз ћерку из ранијег брака, од које има унуке, па и праунуче.

После небројених исписаних композиција и аранжмана, одавно је на концертима, ипак, чешће као - публика: и на наступима "својих", оркестара РТС, где је у џез саставу провео радни век, и на мјузиклима Позоришта на Теразијама, у коме је дириговао четири деценије, и на концертима Филхармоније пред којом је и дипломирао дириговање на Академији...

Већ увелико као ветеран џеза, Симић је тек у деветој деценији свог пребогатог живота открио посве нову, каријеру писца, а о његовој каријери много казују речити наслови његових књига.

- Најпре су ту "Сусрети и сећања" из 2005, потом годину касније "Весело путовање са џез оркестром РТВ Београд по белом свету" - сећа се музичар почетака своје "младе", списатељске каријере.

Затим је читаоце повео на "Сентиментално путовање", а потом су уследили "Звуци времена" и "Неиспричане приче".

Мноштво је и даље неиспричаних прича из једне толико по много чему "рекордерске" каријере, и у бројевима и у утицају и у уметничком квалитету - и у благонаклоности и љубави коју весели џезер изазива и ужива. Напросто, човек који у себи носи комплетну историју џеза на овим просторима, и историју готово целог века за нама, а који све то време ради и ствара, неминовно је - жива енциклопедија, или пак невероватно обимна збирка анегдота, које само извиру опчињавајући слушаоца...

Док Бубиша и даље неуморно ослушкује звуке времена, у чијем је креирању учествовао. И времена, и звучне кулисе.

Иисконски џезер од малих ногу

КАДА је Бубиша као дечкић, у Врњачкој Бањи где је проводио лета са породицом, први пут чуо џез и намах се заразио - професија џез музичара није ни постојала. Од тих давних предратних, преко тешких година окупације током којих је већ "просвирао", па послератне каријере у "мало мањем" биг бенду "Динамо" и великом, Биг бенду РТС, са којим ће музиком освојити свет и устоличити се као пионир, те истински великан, сведок комплетне историје џеза на овим просторима - Симић је био и остао исконски џезер.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)