У БОРБИ ЗА "ЗЛАТНУ" 18 КАПЕЛНИКА: "Новости" ће и на 60. сабору доделити награду омиљену сваком трубачу

В. ИЛИЋ

13. 08. 2021. у 06:35

ОСТАО је само још један дан до највећег трубачког окршаја на свету. На 60. јубиларном финалном такмичењу најбољих трубачких оркестара Србије, појавиће се 18 оркестара.

У БОРБИ ЗА ЗЛАТНУ 18 КАПЕЛНИКА: Новости ће и на 60. сабору доделити награду омиљену сваком трубачу

Фото К. Михајловић

Трубачи увелико гланцају своје лимене инструменте за свирку за незаборав, увежбавају мелодије којима ће покушати да освоје срце сабораша и на тај начин у недељу, на позорници крај Бјелице, буду "окићени" "Златном трубом", коју већ од трећег Сабора додељују "Вечерње новости".

- Сваком трубачу је сан да добије "Златну" - рекао нам је Бојан Крстић из Владичиног Хана, који чека још једну награду за мајсторско писмо.

- Мени се посрећило, па сам је већ освојио. То је награда која сваком трубачу мења живот из корена. Тек после ње постајете познати, не само у Србији, већ и у Европи. То вам је исто као злато на Олимпијади.

УЛЕПШАВАЊЕ Гланцање споменика трубачу, Фото В. Илић

Поред Крстића, на финалном такмичењу ће се појавити још 17 оркестара - Елвиса Бајрамовића (Бојник), "Новосадски трубачи" (Нови Сад), "Пиротски трубачи Саше Павловића" (Пирот), оркестри Јовице Јовановића (Луново Село), Радича Славковића (Рти), Стефана Младеновића (Врање), Ивана Ђенадића (Акмачићи), Бојана Ристића (Владичин Хан), Марка Трнавца (Мршељи), Кристијана Азировића (Ниш), Жељка Стефановића и Александра Петронијевића (Ариље), Владимира Ивановића (Загужање), "Драгачевске трубе" (Гуча), Милета Новковића (Владичин Хан), Марка Глигоријевића (Бајина Башта), "Тимочки весељаци" (Књажевац) и оркестар Синише Станковића (Загужање), који је награду нашег листа освојио на последњем Сабору 2019.

- Такмичио сам се пуне две деценије, било је неких мањих награда, али злато је злато - каже нам Синиша Станковић.

- И нисам после ње одустао, иако сам мислио да више нећу на такмичење. Ипак, "Златна" ми је дала нову снагу и вољу да и даље свирам и увесељавам народ.

Званично отварање Сабора је данас у 11 часова, када ће овогодишњи домаћин проф. др Драган Станић (Иван Негришорац) уз звуке саборске химне "Са Овчара и Каблара" подићи саборску заставу, што ће означити почетак тродневне трубачке феште, највеће на свету. У 19.30, испред Центра за културу, заказан је концерт трубачког оркестра Данијеле Веселиновић, а на сцени ће јој се придружити и Јелена Урошевић (виолина) и Неда Николић (фрула). На главној позорници на стадиону програм почиње у 21 час наступом победника 59. сабора: "Тимочких весељака", оркестара Елвиса Бајрамовића и Синише Станковића, потом следи концерт Дејана Петровића и "Биг бенда", а за крај вечери је предвиђен поноћни концерт трубачких оркестара. Улаз на све концерте је бесплатан.

ПРИПРЕМЕ Шатре се дижу широм Гуче, Фото В. Илић

Већ јуче су у Гучу стигли бројни странци, највише њих из Француске, Италије, Пољске, Словеније, Русије, Турске... Међу њима су били и новинари из Истанбула Изде Чиликбилек и Мерт Коплан. Са нама су поделили утиске о малој вароши у Драгачеву, која се преко ноћи претвара у центар света.

- Одушевљени смо трубачком музиком - казали су нам Изде и Мерт. - Раније смо само гледали снимке на интернету о овом фестивалу. То нас је и привукло да дођемо. Сви су гостољубиви. Једва чекамо викенд, јер знамо да ће тада овде бити крцато. Ово је први пут, али не и последњи, у Гучи.

ОМЛАДИНЦИ

ДАНАС ће се за титуле најбољих борити и седам омладинских оркестара. За награде ће се надсвиравати оркестри Уроша и Огњена Васиљевића (Пожега), Мирослава Ђунисијевића (Ариље), Александра Илића (Стубал), Браће Илић (Честобродица), Млађана Крстића (Загужање), Стефана Младеновића (Пожега) и Мануела Аметовића (Алексинац).

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЖЕЛИТЕ ЛУКСУЗАН, АЛИ НЕ ПРЕТЕНЦИОЗАН ХОТЕЛ: Јако леп, уредан хотел који одише миром, чека вас у Хадаби, једном од центара Шарм Ел Шеика