КАТАНАЦ ЗА ОНЕ КОЈИ НЕ ПОШТУЈУ МЕРЕ ЗАШТИТЕ: Припреме у јеку пред почетак 60. Сабора трубача у драгачевској престоници

В. ИЛИЋ

12. 08. 2021. у 10:24

У ДРАГАЧЕВСКОЈ престоници од јутра до мрака ужурбано теку припреме за 60.

КАТАНАЦ ЗА ОНЕ КОЈИ НЕ ПОШТУЈУ МЕРЕ ЗАШТИТЕ: Припреме у јеку пред почетак 60. Сабора трубача у драгачевској престоници

Фото В. Илић

Сабор трубача. Угоститељи спремају иће и пиће, домаћини затежу постељине на лежајевима где ће наредних дана коначити на хиљаде сабораша из свих крајева света. Претходних дана у појединим медијима појавиле су се информације о папрено скупом смештају у Гучи, али су то одмах честити драгачевски домаћини демантовали.

- Цене смештаја и хране нису мењане у последњих неколико година - казао нам је Радомир Ивановић у име ТО Драгачево.

- Не знам коме је у интересу да нас Драгачевце представи као бахате домаћине. Чињеница је да је цена преноћишта са доручком 25 евра, без доручка 20. Наравно, ако је у питању породица, ту су и бројне друге погодности. Храна је здрава и домаћа, особље љубазно, а сви услови солидни.

Гуча са околним селима има велики број смештајних капацитета, а све је више потражње за домаћинствима у околним селима, која су почела да се баве сеоским туризмом. Гостима је доступан и хотелски смештај у центру града. Након реновирања хотела "Златна труба", доступно је још 15 апартмана, а укупан капацитет је 180 лежајева. Цене су такође пристојне, и крећу се од 20 до максималних 40 евра.

- Током Сабора трубача и у смештајним капацитетима биће испоштоване све епидемијске мере - појашњава Ивановић.

- Радници у угоститељским објектима такође треба да испоштују потребне процедуре. Цене хране и пића у објектима ће остати или исте или приближне онима од претходних година.

Тако ће се ракија продавати по цени од 50 до чак 250 динара (брендирана), пиво од 150 до 250, сокови око 200, килограм прасећег печења од 1.200 до 1.700, а јагњећег и више од 2.000 динара. Порција купуса ће се кретати од 300 до 500 динара.

МИНИСТАРКА Марија Обрадовић, Фото В. Илић

Јубиларни Сабор трубача у Гучи услед епидемиолошке ситуације ове године одржава се под другачијим околностима. Контрола посетилаца врши се у три прстена, на укупно 15 пунктова, а за све посетиоце биће потребна нека од потврда - о прележаном вирусу корона, негативан PCR тест или потврда о вакцинацији. Уколико то сабораш нема, биће омогућено и брзо антигенско тестирање на прилазима у драгачевску престоницу. Да се увери како теку припреме и безбедносне мере у Гучи, јуче је ову варош посетила и министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић.

- Саборски одбор у Гучи дао је максимум у свим капацитетима, а сви околни градови су дали подршку организацији и од данас почињемо са строгим контролама, са добро организованим инспекцијским надзором, заједно са републичким и локалним тимовима, којих ће бити око 30 - рекла је Обрадовићева.

- Осим уобичајених инспекција, посебно ће бити појачан рад санитарних, због поштовања епидемиолошких мера. Нећемо бити попустљиви ни према коме, затвараћемо угоститељске објекте тамо где се не буду поштовале мере.

Да подсетимо, око Гуче ће бити постављени пунктови који ће контролисати сабораше.

- На прилазним путевима ка Гучи имамо пет пунктова, два у Чачку, и по један у Лучанима, из правца Ивањице и Краљева и на Јелици - казао нам је Миливоје Доловић, председник Општине Лучани.

- У другом прстену биће седам пунктова око саме Гуче, где ће улазак контролисати ковид редари, и наравно трећи прстен у централном делу где ће се више повести рачуна о безбедности, начину понашања, па и о облачењу у самој Гучи.

РАДНО ВРЕМЕ

МАДА је Уредбом о мерама за спречавање и сузбијање короне и наредбом министра здравља прописано да угоститељски и други објекти раде до један сат по поноћи, сабораши не морају да брину - радиће до три сата ујутру.

- Дозвољено је радно време објеката који обављају угоститељску, трговинску и услужну делатност у време Сабора дозвољено је до три сата по поноћи, уз обавезно поштовање епидемиолошких мера и испуњење обавеза организатора наведених у захтеву за добијање сагласности - изјавио је Слободан Јоловић, начелник Моравичког управног округа.

НЕГРИШОРАЦ ДИЖЕ ЗАВЕСУ

Фото Д. Дозет

 

САБОРСКИ одбор и организатори 60. Драгачевског сабора трубача донели су одлуку да домаћин јубиларног Сабора буде проф. др Драган Станић, чији је псеудоним Иван Негришорац.

Овај професор и песник из Новог Сада рођен је 1956. у Трстенику. Презиме Негришорац изведено је из назива драгачевских Негришора.

Њему ће припасти част да сутра подигне саборску заставу уз химну Сабора "Са Овчара и Каблара", чиме ће бити означен почетак тродневне трубачке феште.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НОВЕ ИГРЕ ЗА НОВЕ ПОБЕДЕ: Никад већа понуда за Ролан Гарос и мечеве Новака Ђоковића