МИЛОШ БИКОВИЋ ЗА РУСКЕ МЕДИЈЕ О ДЕТИЊСТВУ И БОМБАРДОВАЊУ: "Изнајмљивали смо јефтине станове, сећам се како смо се скривали"

Новости онлајн

05. 08. 2021. у 09:25

ГЛУМАЦ Милош Биковић говорио је о свом детињству и почецима за руске медије.

МИЛОШ БИКОВИЋ ЗА РУСКЕ МЕДИЈЕ О ДЕТИЊСТВУ И БОМБАРДОВАЊУ: Изнајмљивали смо јефтине станове, сећам се како смо се скривали

Фото: Танјуг

Милош Биковић испричао је да су се он и његова мајка често селили, будући да је било тешко наћи стан за који су могли да приуште кирију.

- Кад сам био дете, мајка и ја смо се селили од места до места, шест или седам пута, живели у различитим изнајмљеним становима. Мама је покушавала да изнајми што јефтиније станове, па смо најчешће живели на периферији града. Понекад смо успевали да нађемо нешто ближе њеном послу (она је радила у школи), али је станарина временом расла, па смо опет морали да тражимо нешто јефтиније. И тек кад сам имао 15 година, сместили смо се у сопствени стан, држава нам га је доделила. Али добро се сећам и дедине куће, налази се на североистоку Србије, сада тамо живи мој ујак. Сећам се како су тамо расле малине, боровнице, крушке. Ти мириси и даље покрећу моја прва сећања из детињства. Најјачи од њих је мирис борове шуме - рекао је глумац у интервјуу за руско издање магазина "Hello", преносе медији.

Биковић је завршио Факултет драмских уметности у Београду, након чега је на истом и предавао, а сада је говорио о томе због чега је напустио посао на факултету.

- Кад сам отишао на снимање у Русију, морао сам да напустим и универзитет и позориште (тада сам радио у два позоришта одједном). Немогуће је радити обоје, морао сам нешто да жртвујем. А сада сам се вратио на позоришну сцену, недавно смо радили представу „Баал“ по Брехту. Чини ми се да када човек игра у позоришту, има више шансе да научи нешто ново него на снимању филма. Позориште вам даје времена за размишљање. Не можете изаћи у јавност са полуготовим решењима. У филму вас монтажа може спасити, али у позоришту то није тако, пред гледаоце можете изаћи само када сте спремни - рекао је глумац.

Милош Биковић у Русији је постигао једнако велики успех као и у Србији, а многи су изненађени тиме што руски језик говори течно као да му је матерњи.

- Учио сам руски у школи и то знање ми је дало базу, али немогуће је добро научити језик ако нисте у одговарајућем окружењу. Први пут сам дошао у Русију 2010. године, било је то ходочасничко путовање аутобусом кроз манастире. Са мојим старијим братом возили смо се из Украјине кроз север Русије, до Валаама. Разумео сам о чему људи око мене говоре, али сам лоше говорио. А кад сам поново дошао, да глумим код Михалкова, уплашио сам се чак и да отворим уста. Али постепено сам почео да причам, и сада ми је све лакше и лакше да говорим руски, говорим га готово као српски. И даље постоји акценат, али радим на томе - искрен је Биковић.

Он се у поменутом интервјуу осврнуо и на филм "Балканска међа", у којем је остварио запажену улогу, те на догађаје у Југославији 1999. године, које овај филм прати.

- Та тема је блиска свим Србима. Сећам се бомбардовања, сећам се како смо се скривали у склоништу. Сећам се односа међу људима, узајамне помоћи и солидарности, тада смо се ослањали једни на друге и били много ближи. Пре него што му прети губитак живота, човек се осећа живље, сјајније него када је све у реду. Волео бих да у Србији више нема рата. Деценијама смо редовно имали неку врсту сукоба. Желео бих да развијамо наше демократске и културне темеље без прекида који настају услед нереда, побуна, револуција и ратова - завршио је глумац.

(Hello)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)