МИ ВОЛИМО ЊИХ, ОНА НЕ ВОЛЕ НАС: Ведрана Рудан о томе шта деца дугују родитељима

Novosti online

03. 08. 2021. у 17:37

КЊИЖЕВНИЦА Ведрана Рудан се на свом блогу осврнула на тему "Деца не дугују родитељима ништа", где је ову тврдњу развила и детаљно обрадила.

МИ ВОЛИМО ЊИХ, ОНА НЕ ВОЛЕ НАС: Ведрана Рудан о томе шта деца дугују родитељима

Фото М. Анђела

Ведрана почиње свој блог речима да је негде на интернету, код познате инфлуенсерке чије име није запамтила, прочитала реченицу "Деца не дугују родитељима ништа", те да јој се свидела та теза.

- Ни једно дете, наравно кад престане бити дете, родитељима не дугује ништа. Дете је одрасла особа кад наврши осамнаест година. И баш би било лепо кад би родитељи одраслој особи могли рећи: „Бивше дијете моје, не дугујеш ми ништа. Тамо су ти врата. Сретан пут!“ - пише Рудан и додаје да би се готово сви њени познаници пристали на такав расплет да себе воле и поштују.

- Не волимо се и не поштујемо се. Ми волимо децу, деца не воле нас. Зашто људи имају децу? Животиње смо, у нама чучи зов дивљине.

Рудан даље наводи да мама када се први пут сусретну са својим бебама нико не каже да ће та беба једном да постане странац.

- Бивша беба ће у вртићу млатити остале бивше бебе, кренуће у школу и бити лош ђак, беба ће се уписати у средњу школу, колико коштају приватни часови сви знамо, неки на факултет. Што сам оно рекла, кад дете наврши осамнаест, престаје бити дете. На факултет људи крећу у осамнаестој. Јесу ли перверзни родитељи који плаћају школовање деци која то нису? Или је то „нормално“? - пита се Ведрана и закључује да би се већина бишве деце сложила да то јесте нормално.

- Њихово је објашњење увијек исто, „нисам ја тражио, тражила, да се родим“. Ајмо се сложити, нормално је пунолетним људима плаћати факултет иако у многим земљама то „деца“ сама себи плаћају јер родитељи бившој деци не дугују ништа.

Гледам људе око себе. Моје вршњаке и млађе. Сви имамо тридесетогодишњу или четрдесетогодишњу „децу“. Поклањамо им станове, куће, ауте, одећу, одећу за њихову децу, налазимо им посао. Кеш, кеш, кеш! Никад доста кеша. Неки родитељи пасу траву да би од деце измамили хвала. Никад „хвала“ чути неће јер „деца родитељима не дугују ништа“ - Ведрана објашњава да су у ствари родитељи заслепљени безрезервном љубављу.

- Постајемо банкомат доживотно осуђен на ригање новчаница. Што ће нама телефонски позив? Чоколада? Осмијех? Загрљај? Ми смо своје на овоме свијету обавили. Изродили смо несхваћене генијалце који би били турбо успешни да живе у неком другом времену, да их не убија корпорацијски капитализам, да су завршили неки други факултет, да нису у депри, да од нас добију пет хиљада еура, ми не дамо више од три, да нису деца разведених родитеља, да јесу деца разведених родитеља, да су деца покојних родитеља…

Она се осврнула да родитељи треба да имају на уму да када деци исплаћују рату кредита "деца родитељима не дугују ништа.

- Ових сам дана много размишљала о тој теми. Нешто се у мени дефинитивно преломило. Схватила сам да ме најзад, након толико година давања које се подразумевало иако је прослава „дететовог“ осамнаестог рођендана давно иза нас, уопште није брига хоће ли неко према мени бити пристојан или ми икад рећи хвала.

Додаје да ју је теза да деца родитељима ништа не дугују просветила.

- Јуче ме пријатељ насмејао. „Назвао сам сина, рекао ми је: „Стари, на састанку сам, назваћу те за пет минута. Већ петнаест дана чекам да ме назове.“ „Ахахахаха.“ „Теби је то смешно“, чудио се? „Смешно ми је, ја се више на та с***а нећу палити.“ „Благо теби.“

Ведрана каже и да јој је доста да се бори за љубав четрдесетогодишњег детета до последњег динара.

- Што сам дала, дала сам. Наравно да сам погрешила кад након дувања у осамнаест свећица нисам рекла: “Тамо су ти врата“. Никад није касно. Добар је осећај показати врата и двадесет година касније.

Лакше се дише - завршава Ведрана Рудан.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)