ИНТЕРВЈУ Гоца Тржан: Мрзим етикетирање, фолдере, стереотипе

МАЈА ЈЕШИЋ

10. 07. 2021. у 15:46

НЕКЕ личности имају ту особину да нас увек изненађују, тргну из дремљиве учмалости, да промене угао утицаја на наше емоције, да нам "тресну" у лице "оно о чему сви лицимерно ћуте", да нас насмеју, својом отвореношћу ослободе стида, да и сами отворено говоримо о стварима о којима нисмо ни помислили да смемо...

ИНТЕРВЈУ Гоца Тржан: Мрзим етикетирање, фолдере, стереотипе

Фото Миша Обрадовић/Промо

Једна од њих је Гордана Гоца Тржан, једна од наших најбољих интерпретаторки поп музике. Музичка публика обожава њене песме, њену посебност и изражајност у музици. Гоца сада има и једну "нову" публику, телевизијску. И на новој медијској платформи, ТВ, поново показује своју креативност и добија нове поштоваоце. Зато што је, кажу, тако једноставна, искрена, "као једна од нас, девојка из комшилука", а тако посебна, луцидна, забавна и духовита. За ТВ новости говори Гоца Тржан као ТВ стваралац.

* Постали сте препознатљиво ТВ лице својом ауторском емисијом под називом "Гоца", која се успешно емитује на К1 телевизији. Да ли сте очекивали да ће вас гледаоци тако лепо прихватити, као водитељку "токшоуа"?

- Очекивала сам да ће бити лепо и интересантно, да ћу ја лепо да се забавим, а да ћу самим тим да забавим и гледаоце. Морам да напоменем да ја нисам професионални водитељ и да нисам професионални новинар, али свакако уживам у томе што радим. Лепо ми је и надам се да се људима допада начин на који разговарам са својим гостима и да им се допадају теме о којима разговарамо. Отворено, без увијања и без фолирања. Мени је то најважније.

* Како је дошло до договора да имате свој "токшоу" на телевизији чији је власник ваш колега Жељко Јоксимовић? Неки новинари и аутори се деценијама боре за ту привилегију?

- Дошло је некако спонтано до те идеје. Ја сам прво почела да радим блогове на свом YouTube каналу и када сам снимала "ЦОКЕ студио" емисију за К1 имали смо неке полуинтервјуе између песама. Чуле смо се након тога Јована и ја и она ми је рекла: "Боже, како је ово било интересантно, ти си рођена за телевизију". И ја сам јој рекла да мој муж и ја имамо идеју о једној емисији коју сам хтела да радим. И врло је лако дошло до те сарадње. Мислим да успешни људи у принципу слично размишљају. Ја желим да верујем да сам успешна у овоме што радим, а Жељко и Јована су врло успешни у свему што раде, тако да смо се врло лако и лепо договорили, јер они и нису желели да то нужно ради новинар. Новинара имају довољно и хтели су неки другачији приступ. И ето, ја сам дала другачији приступ.

* У најави ваше емисије стоји "директно, без длаке на језику и сурово искрено. Гоца разговара са саговорницима отворено и без устручавања". То сте у ствари ви? Непосредни, отворени, неко ко је међу реткима увек говорио о табу темама којих је много у нашем друштву?

- Ја другачије не умем. Не бих ја ни пристала да радим емисију у којој бих морала да будем све само не своја. Мислим да је потпуно нормално да отворено разговарамо о свему, 21. век је. Нарочито о томе што се тако популарно зове "табу теме". То за мене одавно више нису табу теме, то су животи, то су животне теме о којима човек мора збиља озбиљно да разговара.

* Да ли се припремате за саговорнике? Ваша емисија има тако непосредан ток, неоптерећен претенциозношћу, као да су саговорници дошли у вашу дневну собу. Да ли је то добро изрежирана спонтаност или је оно што видимо на екрану "нешто сасвим природно"?

- Иначе, када гледате филмове, и када мислите да се нешто спонтано десило, то је најчешће добро увежбано. Ја се врло студиозно припремам за све своје госте, и захвалићу и овим путем својој уредници која ми пуно помаже. То је Милијана Радевић, и нас две смо некако "куварице" у тој мојој "кухињи". Спонтаност не може да се научи, мислим да спонтаност долази од мене и од онога каква ја јесам. То што се моји гости тако спонтано понашају могу да захвалим томе што их ја опустим, не нападам их, не трудим се да пратим само своја питања већ пре свега пратим ток разговора. Мислим да је то најбитније за успешан разговор - нисам роб само својих питања. Ја сва питања имам написана али често се деси да почнемо с једним питањем, а да завршимо на потпуно другој страни, што мислим да је потпуно природно и нормално.

* У својим емисијама често се бавите "малим споредним стварима које живот значе". Мушко-женским односима, мајчинством, родитељством, животним успесима и неуспесима, предрасудама. Које су теме које вас као аутора највише интригирају?

- Теме које мене иначе занимају јесу оне теме о којима ја са својим гостима разговарам. Мислим да је све то што сте навели - живот. Највећа моја инспирација је живот као такав, а све је то живот у суштини. Сви наши животи су саткани из потпуних супротности, из опозита који нас "возају као на ролеркостеру" и мислим да је то јако важно. Да са гостима причам о оним темама које су животне, а не опште и не политички коректне. Да мало дотакнемо и срж ствари.

* Да ли вам је нечије гостовање остало посебно упечатљиво као аутору?

- Сва гостовања су била фамозна. Маца је, рецимо, био спектакуларан. Ива Штрљић, Јелена Триван... Сви су били невероватни. Емина Јаховић... Сви су имали заједничку реченицу, а то је да нису осетили камере, да нису осетили да су на снимању. Казали су: "Осећам се као да смо на кафи и да причамо без камера". А то сам заправо и желела да постигнем.

* Чини се да се у медијима сналазите као "риба у води". Чак је после много сличних покушаја на нашој медијској сцени, да неки "персонализовани" риалити шоу успе, успео само ваш - "Мој савршени брак". Како то објашњавате?

- "Мој савршени брак" је пре свега слика свих нас, свих бракова овог света који нису савршени, а ми смо и даље у њима таквим какви су, јер бољи не постоје. На нашим просторима врло мало јавних личности жели да се покаже онаквима какви то заиста јесу и то је највећи проблем. Сви одржавају неку слику у медијима и боје се да ако се препусте да ће та слика драстично да се промени. Верујем да је то разлог што је наш ријалити успешан, као и емисија.

* Како је дошло до идеје да имате сопствени ријалити?

- Идеја је потекла од Жељка Јоксимовића лично, јер је он био у фазону да направимо нешто, јер ионако људи верују да због велике разлике у годинама ту сигурно постоје проблеми. Биће врло занимљиво да се отвориш, јер самим тим ако се отвориш ти, лакше ће се отварати и гости код тебе у емисији. И захвална сам му на томе, јер ме је убацио у један потпуно други филм и почели смо баш лудо да се забављамо.

* Да ли сте имали неку недоумицу када је требало да широком аудиторијуму дозволите да свакога дана буде гост у вашем дому, да завири у вашу спаваћу собу, кухињу, у ваш брачни живот?

- Нисмо, зато што ја немам шта да кријем. Уредна сам жена и не покушавам себе да представим у неком светлу које није моје. То је мој дом, имам и храбрости и свега осталог да примим сваког у свој дом. То је то, нема лажи, нема преваре. Ја не покушавам да градим себе на лажним фазонима и никада то нисам ни покушавала. Отворено сам причала о свему и уживам. Интересантно ми је то што радим.

* Да ли је ваш егзибиционизам или воајеризам публике довео до тако велике популарности овог пројекта, и колико планирате да траје?

- Мислим да је све утицало помало. Ми смо пре свега блентави, опуштени, помало смо ненормални, Радомир и ја. Људима је то необично и људи баш желе да виде како изгледа брак између старије жене и млађег мушкарца, и вероватно су сада схватили да изгледа као и сви други бракови на овом свету. Ништа ни боље ни горе од других. То је то.

* Са новим пројектима на К1 ТВ да ли се осећате као новинарка, водитељка, ријалити звезда, медијски стваралац, како бисте ви себе у овој новој сфери вашег креативног рада дефинисали?

- Не волим себи да дајем етикете и између осталог то и јесте разлог што сам прихватила оберучке да радим овако нешто. Мрзим етикетирање, мрзим фолдере, мрзим стереотипе. Ја сам све само нисам стереотипна жена, тако да сам све то помало, плус сам певачица, плус сам Гоца Тржан. У најкраћем сам, заправо, Гоца Тржан.

ЛЕНА ЧЕСТО НЕ ЖЕЛИ ДА БУДЕ У РИЈАЛИТИЈУ

* ДА ли вашој ћерки Лени, тинејџерки, смета толика пажња медија? Како је она реаговала када су јој камере ушле у дом?

- Лена као тинејџерка је здрава, права, нормална и свесна је да је то мој посао. Наравно да јој није право и наравно да није у фазону да јој баш нон-стоп улазе камере у живот. Некад се помири с тим, некад не, и ми се трудимо да то поштујемо. Она не воли популарност и није дете које би желело да буде познато, тако да је то фантастично за њено одрастање, а, с друге стране, проблематично за ријалити јер она често не жели да се слика.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)