КОРОНА ЋЕ И ДАЉЕ ДА НАС ОМЕТА И ОГРАЂУЈЕ: Вођа "Кербера" Горан Шепа Гале, за "Новости", пред концерт на Калемегдану

М. Ћунковић

05. 07. 2021. у 08:20

НИШКИ "Кербер", једна од највећих хард-рок група на овим просторима, обележиће 40 година постојања концертом на првом београдском "Форт фесту" на Калемегдану, у рововима код Војног музеја, у петак 9. јула, уз подршку "Тексас флада".

КОРОНА ЋЕ  И ДАЉЕ ДА  НАС ОМЕТА  И ОГРАЂУЈЕ: Вођа Кербера Горан Шепа Гале, за Новости, пред концерт на Калемегдану

Фото Марина Пешић

Попут младића који горе од жеље да се афирмишу, вођа "Кербера" Горан Шепа Гале и његова екипа једва чекају да, после принудне паузе због пандемије, свој сет хитова поново подаре београдској публици, која њихов енергичан наступ увек одушевљено прихвати.

- Част нам је да отворимо нов фестивал, као и тај простор који ће, надам се, заживети - каже, за "Новости", Гале.

- Верујем да ће Калемегдан бити епицентар рокенрола, као што је био некад. Публика и ми смо се ужелели једни других, што показују наша дописивања на интернету.

"Кербер" ће извести пун концертни репертоар.

- Ништа нећемо да скраћујемо. Једино ако дође господин Кон, па каже "Не може више да се свира" (смех).

Осврћући се уназад на минуле београдске концерте, Гале истиче два у Хали спортова.

- Први је био негде '85, '86, а други 2012. Морам да поменем и акустични концерт у Сава центру 2017. Публика је ту била невероватна. Спортски речено, уздизала нас је. Нема простора у Београду који није добар. Скоро смо свирали у Раковици, такође је било фантастично.

"Кербер" је бенд са специфичном каријером, коју одлику дуге дискографске паузе.

- Да смо хтели, ми бисмо нешто мењали, нити смо икад имали притисак да треба нешто да променимо. Докле год будемо уживали у овој врсти музике, и докле год будемо разговарали са публиком и имали нову, нема разлога да ишта мењамо. Свако нека ради своје, а кокетирање са правцима није избор "Кербера". Бићемо ту где се најсигурније осећамо, у оваквом рокенролу који гајимо.

А кад се огласе "рок душебрижници" којима је највећи проблем што бендови попут "Кербера" и "Дивљих јагода" још увек постоје...

- Такви људи морају да постоје, без њих би било досадно. Ја кад нешто не волим, то не гледам и не слушам.

Ауторска криза у домаћој рок музици, каже, постоји, али је и оправдана.

- Музичари свирају по наруџбини, по потреби, а не оно што мисле да треба да свирају. Има аутора, али их нема довољно исказаних. Интернет слика је лажна. Треба свирати, проћи километре, потврдити се на многим местима. Да би каријера трајала, мораш да имаш добру песму, да зрачиш, да будеш другачији.

Обожаватељке су некад бацале брусхалтере на бину својим рок идолима...

- Сад их нико ни не носи - смеје се Гале. - Разлика је велика, ми смо у неким другим годинама, и зрелије даме нас сад гледају. Важно је да постоји и даље комуникација између два пола.

Лето се концертно отворило...

- Идемо до Бањалуке, Пала, Лознице, Сурдулице... Датуми се гомилају. За прославу 40 година рада планирали смо нешто опширније, али, изгледа да ћемо ове године имати само два месеца за свирање. Мислим да ће у септембру, октобру опет да крене затварање по кућама, и наша интернет комуникација са публиком. Чини се да ће и даље ова корона да нас омета, ограђује. Зато, гледамо да сада што више сусрета направимо и пропутујемо. Због тога и постојимо.

РОКЕРСКО ОБНАВЉАЊЕ РЖАНСКЕ ШКОЛЕ

НИШЛИЈЕ су прексиноћ одржале двоипочасовни, хуманитарни концерт у старопланинском селу Височка Ржана, 24 километра удаљеном од Пирота. Бенд је наступио у дворишту руиниране сеоске школе, а приход је прикупљен управо за њено обнављање.

- Мени је ово нешто сасвим нормално - рекао је за "Новости" Шепа, додавши да је група до сада имала доста хуманитарних концерата и да ће увек подржати сваку сличну иницијативу.

Концерт је организовала Фондација "Рефарм", која је са локалном влашћу у Пироту иницирала обнову школе. Милица Здравковић, испред те фондације, захвалила се свима који верују да ће школа у Ржани на јесен примити прве ђаке, и посебно породицама Велимировић и Миротић. Оне, свака на свој начин, настоје да оживе Стару планину - једни развојем сточарства на фарми "Ева" са више од 1.000 оваца и 200 коза, а познати кошаркаш Никола Миротић инвестира у туризам и угоститељство градећи хотеле са спортским теренима и спа- центрима на Планинарском дому. Први ђаци у Ржанској школи, на јесен, биће деца радника запослених на поменутој фарми. В. Ћ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)