НИСМО СВЕСНИ ОГРОМНОГ ГУБИТКА: Нашу музичку сцену напустило је неколико значајних музичара

ВН

20. 06. 2021. у 08:25

РОК новинар и публициста Петар Јањатовић оцењује да шира јавност и даље није претерано свесна огромног губитка који је сцена последњих месеци претрпела смрћу бројних значајних музичара услед пандемије ковида 19.

НИСМО СВЕСНИ ОГРОМНОГ ГУБИТКА: Нашу музичку сцену напустило је неколико значајних музичара

FOTO: Ata images

- Отишли су ствараоци од којих се, без обзира на минули рад, још много тога могло очекивати, посебно кад причамо о људима који су симболи одређеног жанра - оценио је аутор "Екс Ју рок енциклопедије".

Од короне су, између осталих, преминули истакнути кантаутор Ђорђе Балашевић (1953-2021), један од оснивача "Рибље чорбе" басиста Миша Алексић (1953-2020), композитор филмске музике Зоран Симјановић (1946-2021) и вођа "Балканике" Сања Илић (1951-2021). Јањатовић сматра да није потребно накнадно ново вредновање њиховог стваралаштва.

- Мислим да су музичари о којима причамо препознати током свог рада. Најбољи пример је огромна туга коју је поделила бивша Југа за Балашевићем. Наравно да се неке песме читају у другачијем кључу, кад аутор више није ту, али, генерално, мислим да су они препознати на време.

Фото: П. Митић

Петар Јањатовић

Упитан постоје ли можда нека нова имена и таленти који временом могу заузети такву или сличну по важности улогу на сцени, попут Балашевића или Симјановића, Јањатовић каже да је "веома незахвално правити прогнозе, поготово кад поредимо са тако плодним ауторима".

- Нисам сигуран да ћемо имати баш превише неких тако великих имена. Можда због тога што су они, кад су почињали да раде, били врло иновативни, а данас је новим именима тешко, ако ни због чега другог, оно због тога што је већ много тога и одсвирано и отпевано.

Музичка сцена ће се опоравити, али Јањатовић упозорава да то "неће бити ни брзо ни лако".

- Некако, рачунам на виталност сцене. Стаће на ноге, зато што потреба за свирањем и стварањем не застарева.

FOTO: Ata images

Александар Петровић, Аца Селтик

AЦА СЕЛТИК: ЖИВИ СУ ДОК ИХ СЕ СЕЋАМО

ВОЂА "Ортодокс Келтса", Александар Петровић, познат као Аца Селтик, сетно се осврће на чињеницу да су нас бројни познати људи из света поп-рока у Србији, углавном од последица ковида 19, напустили у последње време.

- Увек се сетим периода кад су, један за другим, отишли Леми Килмистер, Дејвид Боуви - прича Аца, за "Новости". - Онда кажу - јао, па шта ћемо сад? А они имали по 80 година. Тешко је, ко год да оде, али, са друге стране, имам утисак да је то само подсећање да време неумитно иде. Доћи ће ред и на нас једног дана, то уопште није спорно. Дај боже да свима дође што касније. Није ти свеједно, али знаш да не можеш ништа да урадиш. Једино што можеш у целој причи је да се сећаш тих људи. Све док их се неко сећа, они су живи, увек је било тако. Ти неки наши узори и звезде водиље, колико год то звучало испрофанисано свих ових година, то су ликови који су стално са тобом. То је онај глас који ти дође и каже у неком тренутку да урадиш то и то. Врло жива ствар.М. Ћ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)