ПАМТИЋЕ ГА СПЛАВОВИ И БОЕМИ: Певач и аутор Новица Здравковић није дочекао 30. годишњицу смрти брата

М. Ћунковић

17. 06. 2021. у 21:37

НЕ дочекавши да се 30. септембра наврше три деценије од смрти његовог старијег брата, великана наше народне музике Томе Здравковића, свет је напустио и Новица Здравковић (74), такође народни певач и аутор, изгубивши скоро две деценије дугу битку са раком бешике.

ПАМТИЋЕ ГА СПЛАВОВИ И БОЕМИ: Певач и аутор Новица Здравковић није дочекао 30. годишњицу смрти брата

Архива

Пре четири године је сазнао да је болест узела маха и да је тумор постао злоћудан. Од исте болести је 1991. преминуо Тома, а рак бешике је био кобан и за њихову сестру.

Увек неминовно описиван, пре свега, као Томин брат, Новица је, како је сам говорио, написао један од његових највећих хитова, "Уморан сам од живота". Прва асоцијација на самог Новицу је, већ више од 20 година, песма "Сплавови", која врло верно описује како су и један и други живели, и која је и дан-данас неизоставан део скоро сваког славља. У вечном сећању остаће и хитови "Навик'о сам ја на ноћни живот", "Не будите мене", "Амбис"... Често је Новица знао да запева са Кемалом Монтеном, с којим је и снимио песму "Брате мој", посвећену Томи.

Свој дискографски пут Новица је започео давне 1977, нумерама "Сети ме се макар једном" и "Не певајте песму њену", а последњи сингл "Да је лепа, лепа је", снимио је 2014. Последњих година је, због болести, морао да се повуче са сцене. Рођен је у Лесковцу, 1947, као најмлађе од петоро деце у породици. Био је у браку са супругом Јеленом, с којом је добио ћерку Катарину и сина Душана. Наследника је публика имала прилике да гледа у "Паровима", а и сам Новица се окушао у ријалитију, "Фарма 6".

Судећи по ономе што је Новица прошле године причао, његов однос са Томом је био комплексан.

- Био је ћутљив, а алкохол је увек чинио и причао уместо њега - говорио је Новица о Томи. - Какав, такав, али био ми је брат и много сам га волео. Да ли је ценио моју љубав, нисам сигуран. Туга не престаје. Навикне се човек да нема вољених, али недостатак је неизбрисив.

Тома је, како је говорио Новица, као скоро деценију старији брат, увек хтео да буде ауторитет.

- Другим људима је био добар и све им је чинио, мени никад ништа, иако ме је волео. Разумео сам то и никада се нисам љутио. Слушао сам га и поштовао његове године. Никада му се нисам супротставио. Увек сам гледао да не обрукам његово име и репутацију. Био је хладан према мени, рецимо, као да сам му комшија. Тек је пред смрт схватио колико сам му значио. Данима сам га обилазио у болници и свакодневно ме је молио за опроштај. Говорио ми је да се каје, да му је жао и да се огрешио о мене.

Да односи у њиховој породици нису били сјајни, говори и то што Новица, после Томине смрти, деценијама није причао са његовом удовицом Гоцом. Сада више ни Новице нема, а обојица су, сигурно, много тога везаног за породичне односе однели у гроб. Боеми, поштоваоци праве народне музике, кафане, ових дана жале. Отишао је још један од њих, а Србија је ове несрећне 2021. изгубила још једног певача и аутора чије ће песме наставити да живе.

БАНЕ ОБРАДОВИЋ: ПРКОСИО ЈЕ ЖИВОТУ, КАО ТОМА

ПОЗНАТИ естрадни менаџер Бане Обрадовић био је близак пријатељ и дугогодишњи сарадник Новице Здравковића. Вест о смрти фолкера затекла га је у Крушевцу, где је присуствовао једној свечаности.

Новица и Бане Обрадовић / Архива

- Тужно је што је још једно велико име отишло - из срца ће за "Новости" Обрадовић. - На последњој годишњици Томине смрти, он се нашалио рекавши "Ускоро ћу и ја овде". Мало смо се и насмејали, али, ето, није доживео следећи помен свом рођеном брату. Ове године се навршавају три деценије од Томиног одласка, када ће много тога, тим поводом, да се уради. Често сам се чуо са Новицом, причали смо о његовом присуству на конференцији за новинаре, на концерту сећања, па кад се буде откривала биста у Београду... У филму о Томи Новица има значајан део, жао ми је што није дочекао премијеру. Често смо се, тим поводом, Жељко Јоксимовић, Драган Бјелогрлић и ја чули са њим. Много ми је жао њега, и као човека, и као сарадника, и као пријатеља.

Обрадовић је, каже, читао по новинама како је Новица говорио да се предао лекарима у руке, желећи да то све буде како треба, али...

- Кад год смо причали, он би мало пркосио животу. Говорио је: "Ја ћу на свој начин да 'изратујем' са овом болешћу." Имао је своја схватања живота. Наравно да то вуче на сличност са Томином судбином. Новицу је народ, такође, волео. Тај ноћни живот, жестоки момци, ресторани, кафане, места где су били боеми... Он је један период свог живота провео исто као Тома.

РЕАКЦИЈЕ

МАРИНКО РОКВИЋ: Заједно смо почињали

- ВОЛЕО сам и Тому и њега. Дружили смо се у младости. Он је био доста старији од мене, али нас везују заједнички почеци по београдским кафанама, и лепе успомене. Знам да се доста мучио у последње време.

ЗЛАТА ПЕТРОВИЋ: Милост и осмех

- БИО је много добар човек. Увек је имао милост, и тај свој осмех. Нисмо се много дружили, али смо се увек срдачно поздрављали. Сви смо га везивали за Тому, њих двојица су били пакет.

МИНА КОСТИЋ: Волео живот и музику

- БАШ сам се растужила. Памтићу га по његовим хитовима и спонтаности. Волео је живот и музику, као и његов легендарни брат. Саучешће породици, нек почива у миру.

АНА БЕКУТА: Дует у небеској кафани

- НОВИЦУ сам мало познавала, више сам сарађивала са његовом супругом Јеленом, стилистом у нашим познатим недељницима. Управо сам јој изјавила саучешће. Небеска кафана је сада добила дует Здравковића, а нама остаје да се сећамо кратких сусрета и дивних песама које ће надживети све нас.

ГОЦА БОЖИНОВСКА: Заједно на тезгама

- МНОГО ми је жао. Знали смо се, наравно, радили смо неколико тезги заједно. Моје саучешће породици.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)