"ОШТРО САМ РЕАГОВАО КАДА СУ МИ СТУДЕНТИ РЕКЛИ": Драган Петровић Пеле о случају сексуалног узнемиравања на ФДУ

Новости онлине

17. 06. 2021. у 11:04

ПОВОДОМ случаја сексуалног узнемиравања на Факултету драмских уметности глумац и професор на овом факултету Драган Петровић Пеле рекао је да је увек реаговао на било која узнемиравања које му пријаве студенти.

ОШТРО САМ РЕАГОВАО КАДА СУ МИ СТУДЕНТИ РЕКЛИ: Драган Петровић Пеле о случају сексуалног узнемиравања на ФДУ

Фото: Принтсцреен

- Није моје да коментаришем изјаву студентског парламента, то је независно тело и они имају права да дају своје саопштење онако како мисле да је исправно - каже Драган Петровић Пеле.

- Постао сам као неки дрвени адвокат ФДУ, не знам кога заступам, да ли себе, факултет, колеге професоре, студенте? То је веома незахвална позиција. На овом месту би требало да седи декан ФДУ професор Милош Павловић. Постоји и савет ФДУ, па и представници студентског парламента - изјавио је Пеле.

- Професори су на факултету због студената. С друге стране, факултет није обавезни део школског система. Када је реч о злостављању на ФДУ, мислим да говорим у име осталих колега са Катедре за глуму, код нас нико ништа није пријавио до сада да се дешавало.

- ФДУ има десет департмана, катедара, свака катедра је за себе и ми радимо у оквиру катедре оно што је предвиђено планом и програмом и то се ради на начин који се ради деценијама, с тим што сваки нови професор и генерација захтевају мало другачији приступ. Мој приступ је да остављам пуну слободу студентима, не разузданост и анархија, већ слобода израза на сцени, то је инсипрација, релаксација, концентрација, пажња. Нисам поборник теорије да је у целом поступку главна провокација. Провокација не, то може да буде користан алат, понекад, мало. Провокација је изазивање. То је осетљиво поље и то је боље не дирати, евентуално ако човек зна шта ради може да буде користан алат. То су млади људи, они су сви осетљиви, ту се ради са емоцијама, то су мање групе од 12 студената. Ја се трудим да буде једнак број момака и девојака. То је врло један осетљив посао који морате да радите пажљиво - истакао је Драган Петровић Пеле у Јутарњем на Првој ТВ.

Он каже и да су му се и пре него што је ствар дошла до медија реаговао на пријаве појединих студената.

- Пре овога свега што је почело да се појављује по новинама, пре било ког случаја, врло оштро сам реаговао на неке ствари које су ми студенти говорили о томе шта им се дешава на часовима неких професора. Не овог професора (прим. аут. Прокића), неких других професора који, не могу да кажем да је то узнемиравање, далеко од тога да је сексуално узнемиравање. Реаговао сам на грубост, на неке речи које су изговорили, термине које су користили, омаловажавање, на нешто што је личило на мобинг. Не можете да не реагујете ако чујете да студенте глуме зову „глупци“. То нисам осећао потребу да то тужим некоме. Колегијално је људски и уљудно да кажете колеги, да им кажете да не раде то више. Реагују сви ок, кажу да нема никаквих проблема – нећемо то више – и ту се све заврши - истиче Пеле, додајући да се у јавности "стоврила слика као да на ФДУ раде неки монструми".

Да ли је опало интересовање студената за ФДУ?

- Јуче је био први дан пријаве кандидата који желе да упишу ФДУ. Два дана траје пријем докумената. Јуче је примљена 181 пријава. Искуство је тако да обично другог дана буде више. Можемо да очекујемо да ће се данас пријавити најмање 200 кандидата. Ништа није опало интересовање. На ФДУ има десет департмана, катедара, оне су одвојене, потпуно одвојено раде. Срећемо се као колеге на ходнику, уљудно се поздрављамо. Ја и други шефови класа врло водимо рачуна о својим студентима, врло се заштитнички, понкад и грубо постављамо заштитнички у односу на студенте, да им ништа не смета, да могу слободно да раде и да се добро осећају да раде у пријатној атмосфери - закључио је на крају Пеле.

Подсетимо, Андреа Пјевић, студенткиња продеканка Факултета драмских уметности у Београду, на свом профилу на Фејсбуку објавила је саопштење Студентског парламента овог факултета, а поводом тужби за сексуално узнемиравање које су студенткиње поднеле против Ненада Прокића, редовног професора на ФДУ. Јуче је Факултет драмских уметности (ФДУ) упутио јавно извињење свим бившим студенткињама које су биле жртве сексуалног узнемиравања, а на чије пријаве у овом тренутку није могло адекватно да се реагује због законских ограничења.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)