БОРИO СЕ СА ОПАКОМ БОЛЕШЋУ: И Новица Здравковић имао је карцином од ког су умрли његов брат Тома и њихова сестра

Novosti online

16. 06. 2021. у 23:50

ПЕВАЧ и брат музичке легенде Томе Здравковића, Новица Здравковић (74) преминуо је данас у КБЦ “Звездара”.

БОРИO СЕ СА ОПАКОМ БОЛЕШЋУ: И Новица Здравковић имао је карцином од ког су умрли његов брат Тома и њихова сестра

Фото: Принтскрин

Он је скоро две деценије водио битку са опаком болешћу - канцером бешике.

Новица је пре три и по године сазнао да је болест узела маха, те да је тумор постао злоћудан, због чега се повукао из јавног живота и свој живот предао у руке доктора, којима је, како је говорио, бескрајно веровао, а велику подршку му у најтежој животној борби пружала и супруга Јелена.

Здравковић је почетком 2020. оперисан на ВМА. У потресној исповести певач је тада до детаља открио како изгледа тешка битка са једним од пет најчешћих малигних тумора у Европи.

 

Кад се уплашиш, онда се стварно разболиш

Тома Здравковић после 18 година борбе са канцером простате, преминуо је 30. септембра 1991. године, а како је Новица тада причаое, и њихова сестра је преминула од ове опаке болести.

- Ја вучем ово већ 16, 17 година, већ сам навикао на то. Рак је у питању, генетски нам је то... Брат и сестра су ми од тога умрли. Ја одлично психички подносим болест, не обраћам пажњу на то, и то је најбитније. Не размишљам о томе да сам уопште болестан, јер то човека убија. Све је у божијим рукама и у рукама доктора... Не знам да ли јесте или није излечиво, трудим се да ни не мислим о томе. Ја сам скоро 18 година провео поред брата Томе који се борио са истом болешћу. Ја немам тих психичких проблема, важно је бити дисциплинован, контролисати се редовно, а остало је божија воља. Нико не треба да се боји тога... Кад се уплашиш, онда се стварно разболиш - рекао је певач дрхтавим гласом и додао да је био принуђен да престане са послом кад је болест узела маха.

 

Плашим се да не пређе на простату, као код мог Томе

Упркос ведром духу и оптимизму који му не мањка, певач није крио да се прибојава да тумор не пређе и на простату, као што је то био случај код његовог покојног брата.

- Најнормалније живим, нисам променио начин исхране, нормално једем и пијем све. Мислим не пијем алкохол више од две деценије, престао сам да пијем откад је умро мој брај Тома. Плашим се само да не пређе на простату, као код Томе, то је онда већ озбиљно... Разлика је у томе што је Тома био недисциплинован, ја сам га јурио и витлао, међутим на крају се он предао, није могао више да поднесе болницу и да на месец, два иде на цитоскопију... Није то баш ни наивно психички, али имате милион тежих случајева. У последње две, три године. Ја сам се нагледао у болници, пошто сам стално тамо, младих мушкараца који имају између 20 и 30 година, који долазе са раком тестиса. То је све настало након бомбардовања, е то је жалосно –казао је Новица.

Пио сам лекове за депресију, она те увлачи дубоко у болест

Певач је истицао да је једно време био принуђен да пије и лекове за депресију, а како каже, она је управо била кључна да се његов брат Тома преда и изгуби најтежу животну битку.

(Пинк)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)