ПЕВАО ЈЕ О МНОГИМ ЖЕНАМА, АЛИ ЗАБРАЊЕНА ЉУБАВ ГА ЈЕ УНИШТИЛА: Тома Здравковић је причао о њој, сузе су му текле... (ВИДЕО)

Novosti online

16. 06. 2021. у 22:40

ВОЛЕО је све жене о којима је певао - испричала је кума Томе Здраковића, певачица Оливера Катарина о највећем југословнеском боему.

ПЕВАО ЈЕ О МНОГИМ ЖЕНАМА, АЛИ ЗАБРАЊЕНА ЉУБАВ ГА ЈЕ УНИШТИЛА: Тома Здравковић је причао о њој, сузе су му текле... (ВИДЕО)

Фото Архива Новости

Сваку своју љубав Тома је испратио уз песму, али тајна његове највеће љубави је отишла са њим у гроб.

- Био је савремени трубадур. Његова душа била је саткана од љубави. Носио је љубав и према грешнику и према страдалнику и према сваком бићу на овом свету. Тражио је оправдање, а не осуду. У очима му је била топлина. И невиђена нежност. И љубав. Кад гледа, као да натапа нежношћу и љубављу - испричала је Оливера Катарина.

И заиста је било тако. Томина најтужнија песма “Букет белих ружа “ отпевана је за Славицу, девојку у коју је био смртно заљубљен, а чији се живот угасио док још није навршила ни 20 година.

Све је почело док је певао у тузланском хотелу “Бристол” када је угледао витку плавушу Славицу и одмах се заљубио.

У то време решио је да оде у Београд где је уместо свог популарног колеге и пријатеља Драгана Токовића запевао у бару на Теразијама.

Фото: Архива "Новости"

Драган Шекуларац на проби

- Мојој првој проби присуствовали су фудбалери Драган Шекуларац и Зоран Миладиновић. Та велика имена подсмевала су ми се док сам певао. Утучен и искомплексиран, нисам приметио да Славица седи са Зораном. Схватио сам да нешто није у реду тек кад сам им пришао. Пред целим друштвом рекла је да мора да обиђе неке пријатељице. Шта сам могао него да се сложим. Вратио сам се у пусту собу хотела “Балкан”, а она се појавила тек после поноћи - касније је испричао Здравковић.

Пошто је успео некако да преболи плаву Славицу, у његово срце ушла је црна Олгица, коју је Тома убрзо запросио. Њихов брак, међутим, није дуго потрајао.

Тома је мењао кафане, али и градове па се тако задесио и на Светом Стефану. Тамо га је пободила страшна вест - добио је телеграм у којем је писало да је Славица тешко болесна и да је на самрти. Како је већ имао заказане наступе, није могао да је види последњи пут. Погођен њеном смрћу, написао је најдриљивију песму у каријери.

Песма за Наду

- Ништа није измишљао, све што је опевао стварно му се и дешавало. Живот је писао песме, а Тома их је само записивао. Зато су и данас велики хитови. Нема човека који се у неком тренутку свог жвота не пронађе у Томиним песмама. Био је изузетно емотиван и тешко је подносио љубавне растанке. Сећам се, када се развео од треће жене, Наде, десет дана био је ван себе. Много је суза проливено док није настала песма “Надо, Надо”. Ето, такав је био мој Тома - испричао је његов брат.

Фото: Архива Новости

Тома је, иначе, много волео супругу Наду коју је упознао на летовању 1972. у Будви. Одмах су се венчали, на Острву цвећа, уз песме Усније Реџепове и Анђелке Говедаревић. Али, и овај брак је врло кратко трајао, а крах љубавне везе бацио је Здравковића у очај. Наставио је да се опија, иако му је здравље било озбиљно нарушено.

- После развода се разболео. Када су се растали, није излазио из куће 10 дана и стално је пио. После тога је отишао у Немачку и није долазио пет година. Нада је била изузетно лепа и једина Томина супруга којој је посветио песму - испричао је његов рођени брат Новица Здравковић.

Тома је након те несрећне љубави отишао прво у Канаду, а потом и за Америку где је срео четврту супругу Гордану са којом је и остао до смрти.

Једном приликом, Тома је сам изјавио да га је љубав увек покретала, поготово она несрећна. Непрекидно је тражио сродну душу која ће да разуме његова танана осећања.

Тајна љубав Томе Здавковића


Ипак, постоји љубав која је умрла са Томом и којој је посветио све песме, а њено име никада није откривено.

- Љубав његовог живота, којој је посветио све своје песме, врло је одређена особа. Нећу да откријем њено име, да је не компромитујем. Њој је посветио цео свој живот. Док је причао о њој, често је плакао. Он прича, а сузе теку. И ниси могао да га не волиш у том тренутку. Али та забрањена љубав га је уништила - испричао је својевремено покојни глумац Миша Јанкетић.

Тома Здравковић је био човек који би једнога дана био екстремно богат, а већ следећег није имао ни за храну. Верује се да када је умро, није имао пара ни за сахрану, јер је наводно све потрошио на пороке. Преминуо је у понедељак 30. септембра 1991. године у Београду, у 53. години.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

ЈАВНО тужилаштво за организовани криминал, као и браниоци који су ангажовани у новом поступку који се води против Дарка Шарића и других оптужених, како незванично сазнајемо, поднели су председнику Вишег суда у Београду захтев за изузеће судије Синише Петровића, који је постављен да са још двоје колега води главни претрес.

29. 05. 2023. у 14:03

ГОВОРИЛИ СУ МИ ДА СЕ НЕ УДАЈЕМ ЗА СРБИНА Туркиња Дилара нашла је срећу са Александром - један наш обичај још јој је чудан

"ГОВОРИЛИ СУ МИ ДА СЕ НЕ УДАЈЕМ ЗА СРБИНА" Туркиња Дилара нашла је срећу са Александром - један наш обичај још јој је чудан

ТУРКИЊА Дилара Давидовић већ пет година живи у Босни, у Брчком. Удала се за Александра, имају девојчицу и многи сматрају да се савршено уклопила.

28. 05. 2023. у 08:48

Коментари (0)

САМО ТИ, СИНЕ, РАДИ СВОЈ ПОСАО Славимо Светог Новомученика Вукашина Јасеновачког