СРПСКА ХАРМОНИКА ИДЕ УЗ КАНТРИ ЗВУК: Мирко Кодић, за "Новости", поводом новог спота "Ла фантана"

Ш. Маровић

15. 06. 2021. у 11:55

ПОЗНАТИ српски хармоникаш и аутор Мирко Кодић пре неколико дана у једном београдском кафићу одржао је промоцију спота за нумеру "Ла фантана", снимљену са својим учеником Николом Лукићем. Догађај је организован у ужем кругу пријатеља због пандемије вируса корона, али славље није могло да прође без Александра Илића и Биљане Јевтић, Драгана Којића Кебе... Спот је снимљен у вестерн стилу, а познати уметник инспирацију је нашао сетивши се дела филма "Обрачун код ОК корала".

СРПСКА ХАРМОНИКА ИДЕ УЗ КАНТРИ ЗВУК: Мирко Кодић, за Новости, поводом новог спота Ла фантана

Фото АТА Images

- Размишљао сам да ову нумеру дам неком другом да сними, јер одудара од мог опуса, односно од праве народне музике - истиче Мирко Кодић за "Новости". - Кад сам, међутим, видео ко све данас снима, одлучио сам да је задржим. Спот је урађен на Златибору, све је трајало мање од недељу дана. Велике заслуге иду Николи, који је сјајно изнео цео пројекат. Одувек сам волео да слушам кантри, и драго ми је да сам и снимио нешто на ту тему. Реакције су сјајне, људи ме стално зову и шаљу поруке подршке.

Због новог спота врсни хармоникаш добио је и понуду једне италијанске продукцијске куће, па би овај хит могао да освоји срца публике на Апенинском полуострву. Такође, због сјајног одјека, ускоро се може очекивати наставак, овај пут уз вокалног солисту.

- Избор је пао на мог кума и великог пријатеља Драгана Којића Кебу, који је већ припремио и текст - ексклузивно за наш лист открива Кодић. - Нумера садржи три строфе, а свака од њих би се певала на три језика, српском, шпанском и румунском. Имам у плану и да снимим нумеру сличну "Каљинки".

Каријера Мирка Кодића препуна је блиставих тренутака, великих хитова, многих познанстава са највећим музичким звездама у бившој Југославији. Ипак, оно са Шабаном Шаулићем издваја се од осталих.

- Сарађивали смо 35 година, Шабан је краљ народне музике - каже он. - На десет албума, урадио сам му неке од највећих хитова - "Најлепша жено времена свих", "Снег је опет, Снежана"... Јако сам тешко поднео његов одлазак, то је био прави шок за мене. Током нашег последњег сусрета сам Шабану, док је седео са супругом Гоцом, пришао и одсвирао оно што је највише волео. И вирус корона је нажалост однео неке од великана српске музике, то су ненадокнадиви губици. Живот иде даље, али остане увек празнина кад нас неко од њих напусти.

ДАНАС ЈЕ ДАЛЕКО ЛАКШЕ БИТИ ПЕВАЧ

КОМЕНТАРИШУЋИ некадашње и садашње естрадне звезде и музичку сцену, угледни аутор истиче да су то "два света".

- У време када сам почињао професионалну каријеру, знало се да само великим радом и талентом може да се успе - вели Кодић за "Новости". - Данашњи певачи не схватају свој посао професионално, а нема ни поштовања. Свако може да сними песму, иако су њихове вокалне способности упитне.

БЛИСТАВА КАРИЈЕРА, БРОЈНЕ САРАДЊЕ

ОД почетка каријере Мирко Кодић имао је срећу да сарађује са великанима хармонике, као што је Мирољуб Аранђеловић Кемиш. Лично је "крив" за долазак Светлане Цеце Ражнатовић на естрадно небо са песмом "Цветак зановетак". Сарадња је поред Шабана Шаулића била плодоносна и са Јашаром Ахмедовским, Златом Петровић, Кебом, Недом Украден...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)