ЈУГОСЛОВЕНСКИ ФЕНОМЕН КОЈИ ЈЕ "ОКУПИРАО" ЕВРОПУ: У Пироту одржана промоција књиге о бенду "Лајбах"

В. Ћирић

11. 06. 2021. у 23:26

МОНОГРАФИЈА посвећена култном екс-ју бенду "Лајбах", "40 година вечности", аутора Теодора Лоренчича, промовисана је у сали Дома културе у Пироту.

ЈУГОСЛОВЕНСКИ ФЕНОМЕН КОЈИ ЈЕ ОКУПИРАО ЕВРОПУ: У Пироту одржана промоција књиге о бенду Лајбах

Владимир Вељковић, Теодор Лоренчич, Момчило Ђурђић / Фото В. Ћирић

Словеначки бенд је својом музиком, која је, у време када се појавила, била далеко испред времена, покренуо читаву револуцију, и постао прави планетарни феномен. Монографија је и ауторизована од стране бенда, а први пут у њој су представљени многи до сада непознати фрагменти из историје овог феномена који и даље траје.

- Монографија се бави најранијим раздобљем "Лајбаха", од 1980. до негде 1987. године - напоменуо је Лоренчич. - То раздобље у раду бенда је и најнепознатије, о њему се и намерно није причало. У њој су објављене фотографије са легендарне турнеје под називом "Окупирана Европа" из 1983. године. Та турнеја је представљала пробој "Лајбаха" у Европу, па тиме и у свет. Реч је о 18 ролни филма - негатива, које сам ја био загубио, а пронашао сам их случајно у кутији за ципеле када сам се децембра 2018. године селио за Београд. Не знам како се то тамо нашло, али сам те негативе дигитализовао и тако је и спасен један део историје бенда који је представљен у овој монографији.

По његовим речима, у књизи је појашњен и настанак "Лајбаха", а ту је и манифест у 10 тачака на словеначком и српском, и прича о поменутој турнеји.

- Написао сам ту причу као својеврстан путопис, или, како се то каже, "роуд муви", јер је бенд у месец и по дана прешао 6.000 километара, одржао 18 концерата у 17 градова. Веома интересантно се чита, а има ту и љубавних сторија и неких ствари које до сада нико није знао.

Књижевно вече водили су новинар ТВ Пирот Владимир Вељковић и Момчило Ђурђић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)