НИЈЕДНОГ ПРИЈАТЕЉА НИСАМ ЗАПОСЛИО: Директор Сокоја Дејан Манојловић тврди да није било малверзација

Е. Р.

05. 06. 2021. у 10:11

НА питање "Новости" да ли је тачно да је у години короне, у којој извођачи нису имали од чега да живе, од пара аутора, за саветнике довео петорицу својих пријатеља, и то за велике плате, директор Сокоја Дејан Манојловић за "Новости" је одговорио да то није тачно.

НИЈЕДНОГ ПРИЈАТЕЉА НИСАМ ЗАПОСЛИО: Директор Сокоја Дејан Манојловић тврди да није било малверзација

Фото Д. Миловановић

Иако је композитор Зоран Радетић, чак, изјавио да "директор Сокоја прима плату од 280 и нешто хиљада динара, док су плате његових пријатеља саветника око 180.000 динара, што је на месечном нивоу противвредност 12.000 евра, Манојловић је и то негирао.

- Није тачно да сам као директор запослио пет својих пријатеља за саветнике, штавише, нисам запослио ниједног свог пријатеља - тврди директор Сокоја, за наш лист. - Што се тиче зарада, нико од запослених нема ни близу 280.000 динара.

Манојловић није одговорио колико тачно саветника има, али је потврдио писање "Новости" да је обрачун плата изместио у рачуноводство једне приватне агенције, иако Сокој има рачуноводство које обрађује ауторске тантијеме.

- Тачно је, али нема ничег спорног у ангажовању рачуноводствене агенције - каже први човек Сокоја.

- Измештање обрачуна зарада ни на који начин не утиче на транспарентност укупних трошкова за зараде запослених.

Питали смо и да ли је тачно да је његов саветник Јанко Баланџић, председник Извршног одбора Покрета слободних грађана, а Манојловић је био кратак:

- Сокој као послодавац не прикупља информације о евентуалном чланству запослених у политичким странкама.

Дејан Манојловић, Фото пи-ар

Многи наводе да не постоји транспарентност у Сокоју, од запошљавања, преко трошења новца, до исплате аутора и оног што се емитује, међутим, Манојловић тврди да су чланови Сокоја транспарентно обавештени, и то преко портала за ауторе, сајта, саопштења и мејловима који им се шаљу. То укључује све релевантне податке када су у питању исплате, као и пословање саме организације, подразумевајући и финансијске и ревизорске извештаје.

Замољен да прокоментарише најаву аутора да ће тужити Сокој због нерегуларне изборне скупштине, директор каже да је седница скупштине, па самим тим и гласање, одржана у складу са актима Сокоја, тако да нема основа за тужбу.

Софтвер који тачно зна колико се и шта емитује у сваком медију, а користи се у свету, Сокој нема, каже директор, већ користи онај за препознавање емитовања, али у циљу контроле онога шта емитери пријављују, а поред тога врши и додатни интерни мониторинг:

- Проблем је што стара издања нису дигитализована и за њих нема аудио-отисака, већ их Сокој прибавља од својих чланова.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)