ЕЛЕКТРОНСКО ГЛАСАЊЕ НИЈЕ ПО ЗАКОНУ: Александар Радуловић Фута, за наш лист, о свом незадовољству радом Сокоја

М. Ћунковић

04. 06. 2021. у 10:00

КОМПОЗИТОР Александар Радуловић Фута, аутор бројних хитова народне музике и супруг нашег најпознатијег текстописца Марине Туцаковић, спада међу оне који су незадовољни пословањем Сокоја у последње време.

ЕЛЕКТРОНСКО ГЛАСАЊЕ НИЈЕ ПО ЗАКОНУ: Александар Радуловић Фута, за наш лист, о свом незадовољству радом Сокоја

Фото Архива "Новости"

- Електронска скупштина, и све што се дешава у последњем периоду, појачано са овим ванредним мерама због пандемије, то је свуда у свету ван закона - истиче, за "Новости", Радуловић.

- Да не говорим шта су они у Сокоју, који су сад на функцијама, направили у ових годину и не знам колико дана. Све што су могли да промене у своју корист, они су променили. Чак и статут. Је л' се то ради електронски, са неком, да кажем, скупштином, где је логично да присуствује не знам колико људи више него што је потребно, да би се то изгласало? Они су, значи, то променили по себи, а не по вољи аутора, којих има 12.000. На скупштини је 250 људи, не знам колико дође или не дође. Све то се пребацило у причу да се ради електронски. Да не причам о томе како и зашто, ко се обавештава, а ко не.

Упитан да ли сматра да је рад Сокоја транспарентан, Радуловић одговара одречно.

- Има аномалија. Плате запослених, и то што се дешава у финансијском смислу око трошкова и осталих ствари, не можете да видите ни на каквом порталу. Приказано је у некаквом годишњем обрачуну, где је све "скарабуџено" и дотерано, малтене, пред свршен чин. Цифре се не помињу. Зна се колика је наплата, али се не зна колики су трошкови. Рецимо, плате запослених, којих има не знам колико, и остали трошкови, то је измештено у другу агенцију.

Сокој, који има службу за то, не бави се тим. Да ли је то нормално? Тако нешто, рецимо, није транспарентно.

Сва ова дешавања, неминовно, стварају раздор тамо где би требало да влада заједништво - међу самим музичарима, ауторима.

- Раздор је створен пре две, три године, кад смо се ми побунили, па смо променили неке ствари што се тиче бодовања - напомиње Радуловић.

- Не иде, међутим, ништа набоље, него нагоре. Да поновим, услед ванредне ситуације, искоришћена је прилика да се све што није могло да се изгласа нормално, изгласа електронски. То није по закону, и мислим да ће завршити на суду. Само се пакује, једно по једно, шта је све промењено, па ће суд да реши да ли је то могуће и нормално. По мени, све треба да се поништи, и да се врати на неку стару причу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)