СВОМ УЗОРУ И УЧИТЕЉУ: "Фрајле" посветиле Ђорђу Балашевићу песму "Панонском морнару"

М. Ћ.

01. 06. 2021. у 09:11

ГРУПА "Фрајле", која однедавно функционише као трио, објавила је сингл "Панонском морнару", посвећен покојном кантаутору Ђорђу Балашевићу, њиховом Новосађанину и, како кажу, узору и музичком ментору.

СВОМ УЗОРУ И УЧИТЕЉУ: Фрајле посветиле Ђорђу Балашевићу песму Панонском морнару

Фото АТА Images

- Ми смо расле уз Ђолетову музику - истичу "Фрајле". - Прва наша сећања из детињства, породична дружења, прве љубави, свирање гитаре, везана су управо за његове песме. Он је за нас био кућа, а ову песму су написале баш те девојчице које су се смејале и плесале уз његове ритмове. Имале смо великог учитеља и желимо песмом да му кажемо хвала за све.

Невена Буча је компоновала нумеру, а текст је написала заједно са својом сестром Јеленом, и младом песникињом Јеленом Кнежевић.

- Живели смо у стану поред железничке станице у селу Кљајићеву - пребира по сећањима фрајла Нена. - Возови су нас будили и успављивали, али и један ритам заразан на касети. Ритам Ђорђа Балашевића. Милица Буча (најмлађа сестра) је певала, Боривој Буча (отац) је свирао, а ми смо упијале сваку ноту, сваки стих.

У песми гостује виолинисткиња Бернадет Њари, а аранжман је дело Воје Аралице. Уз музику препознатљиву за "Фрајле", али и за Балашевићев звук, поготово у последњих десетак година, Новосађанке су у тексту сетно поменуле бројне наслове, али и ликове из Ђолетових песама - "Дођошку", "Рингишпил", "Де-мол", Васу Ладачког, малу гараву... У коментарима на интернету се недвосмислено исказује одушевљење оваквом посветом великом Балашевићу. Многи истичу да је то урађено на сасвим примерен начин, без патетике.

"Фрајле" су, тад још увек са Маријом Мирковић у саставу, учествовале у емисији на РТС посвећеној Ђорђу Балашевићу 21. фебруара, два дана после његове смрти. Извеле су медли три Ђолетове нумере - "Син јединац", "Слабо диваним маџарски" и "Слоу моушн".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)