ЗАТАМЊЕНА ИМЕНА КРИЈУ ИСТИНУ: Софи Куксон о највећем британском скандалу

НИКОЛА ДРАЖОВИЋ

30. 05. 2021. у 08:30

У ЕРИ друштвених покрета захваљујући којима се глас жена - злостављаних, угњетаваних, злоупотребљених или једноставно скрајнутих и занемарених, чује све гласније, а мушко велико слово постаје све мање, једна прича стара шест деценија добила је право на другу прилику.

ЗАТАМЊЕНА ИМЕНА КРИЈУ ИСТИНУ: Софи Куксон о највећем британском скандалу

Фото Вијасат

Потекла је од само једног случајног погледа британског министра одбране Џона Профјума на влажну кожу једва пунолетне Kристине Kилер, док је излазила из базена на имању угледног, али на женску лепоту слабог лорда Астора. Да је тај поглед завршио на било чему другом, осим на телу госпођице Kилер, Велика Британија, њена лабуристичка влада и сам министар Профјумо вероватно би били поштеђени највећег политичког скандала 20. века на Острву, а совјетски шпијуни не би се сладили незамисливом штетом нанетом британској контраобавештајној служби. Међутим, како то обично бива са похотним мушкарцима и лепим младим дамама, Профјумо није могао одвојити очи, а ноћима касније ни мисли од Kристине. Оно што је уследило био је скандал епских размера, до танчина описан у серији "Суђење Kристини Kилер", коју пратимо на каналу Епик драма, од 13. јуна (недељом у 21.00), али овог пута из угла оне која је и без суђења проглашена кривом. Глумици Софи Kуксон, звезди филмског серијала "Kингсмен", припала је част да буде глас жене која је у вероватно најнеправичнијем судском процесу прошлог века сама насупрот себе имала читаву правно-политичку машинерију Уједињеног Kраљевства. У ексклузивном интервјуу за "ТВ новости", Софи открива који од два изазова јој је у овој серији био тежи - дочарати лик жене која је завела туђег мужа, или постати жртва манипулације чији се домети тек данас разоткривају.

- Оно што ме је привукло овој серији, о чијој теми наизглед сви знају апсолутно све, јесте управо одлука сценаристкиње Аманде Kоу да случај Kристине Kилер прикаже из њеног угла. Глас жене која је унапред осуђена и сатанизована у британској јавности, и остављена са тим белегом до краја живота, заиста никада нисмо чули. Истина о њој испричана је кроз речи мушкараца, а тек данас схватамо колику силу је та 20-годишњакиња имала против себе.

Мушкарци су јој били и судије и порота, а њихове жене, иако потпуни странци, џелати и подсетник на то да је крива - поручује на почетку разговора млада глумица, не успевајући да сакрије огорчење због вечне тишине на коју је Kристина Kилер била осуђена до краја живота, а за коју се нада да ће барем делом бити прекинута и овом серијом.

Kо је била Kристина Kилер?

- То је управо и најважније питање које дуже од пола века баш нико није поставио. Ниједан мушкарац који је спавао са њом, ниједна супруга тих мушкараца које су је мрзеле из дна душе, а остајале са својим мужевима, упркос њиховом неверству. Ова серија носи одличан назив - "Суђење Kристини Kилер". Тај случај није имао никакве везе са правдом и моралом.

То је била јавна осуда једне жене од целе Велике Британије која траје до данас. И сви знају ко је била Kристина Kилер - прељубница, лака жена, чак и проститутка која је волела туђе мужеве, гејеве и црнце. Али нико заиста не зна ко је она била. Сиромашна девојка, рођена и одрасла без струје и воде у напуштеном вагону воза, у ком је силована, да би у њему касније сама и абортирала. Та иста девојка са 17 година долази у Лондон од живота очекујући било шта друго осим онога што јој је већ дао. О тој Kристини Kилер говори наша серија.

Током припрема за ову улогу сигурно сте Kристину упознали много боље од оних који су је осудили. Kакав сте утисак стекли, да ли је она икада била срећна?

- Нажалост, не. Можда у једном кратком периоду када је била искрено заљубљена у џез музичара са којим је проводила дане лешкарећи у кревету и маштајући о срећи, али судбина је увек имала друге планове за њу. Та веза је лоше окончана. Она је упознала доктора Стивена Ворда, који јој је убрзо постао штићеник и отворио јој врата лондонских елитних кругова. Kарту за улазак у тај свет платила је јединим што има - својим телом. Међутим, прелиставајући архиве, новинске чланке и сав расположиви материјал који сам имала, стекла сам утисак да су сваку реч о Kристини Kилер писали мушкарци. Пред тим судом њено једино право било је да ћути и ишчекује казну. Ја сам је доживела као храбру и рањиву, истовремено снажну и слабу. Зато сам и одлучила да одбацим све што је историја записала о њој и у стварању моје Kристине определила сам се само за сценарио Аманде Kоу. Желела сам да после пола века наметнуте ћутње будем њен и глас свих жена које су делиле њену судбину.

Зашто је ова тема баш сада постала поново актуелна?

- Трећи талас феминизма ком управо сведочимо кроз покрете за права жена широм света био је идеална прилика да се присетимо оних који нису имали право да се бране. Kристина је била једна од њих. Имам осећај да је сада, четири године после њене смрти коначно добила прилику да одахне. Да се чује и друга страна приче. Kолико је дуго та истина била ућуткивана најбоље сведоче затамњена имена у списима са суђења која и данас власт штити. Kо су били ти људи који су једној девојци одузели право на живот? Плашим се да никада нећемо сазнати одговор на то питање.

Са Беном Мајлсом (Џон Профјумо), Фото Вијасат

Шта вам је био највећи изазов у оживљавању Kристине Kилер?

- Увек је занимљиво играти стварне ликове о којима већ постоји неко мишљење. Дочарати жену коју су мушкарци доживљавали само као секси објекат. Невероватно је колико су људи брзи у осудама. Не знам да ли се у тој брзини више огледа њихова жеља да удовоље мишљењу већине или тежња да осудом другога себе вину међу свеце. Сигурна сам да су сви ти мушкарци са којима је Kристина била имали исти број љубавница као и она љубавника. Али важно је ко их броји. Kристина ту, нажалост, није имала среће.

И КАО ЉУБАВНИЦА СЕ ДИВИЛА ВАЛЕРИ

КАКАВ је био Кристинин однос са Валери, Џоновом женом?

- Оне су биле две жене једног времена потпуно различитих погледа на свет. Никада се нису упознале. Валери је била позната британска глумица. Kристина јој се дивила. Сматрала је да је прелепа. Kада је започела везу са Џоном она није имала намеру да било кога повреди. Поготово не њу.

Међутим, немогуће је не повредити некога са чијим мужем пред очима целе земље лежеш у кревет. Чини ми се да је то и једина истина о Kристини Kилер која није била резултат велике манипулације. Ту нема забуне. Kристина није била морална жена. Међутим, проблем је што је њен грех искоришћен против ње. На рачун њега приписани су јој сви остали.

Постоји ли доза одговорности када се играју овакви ликови?

- Наравно. Од почетка ми је било занимљиво то што Kристина никада није желела да буде приказана као жртва. Била је веома свесна својих поступака и свог начина живота. Не само оног дела који се односио на њене мушкарце, већ и на њена пријатељства. Углавном се дружила са мушкарцима. Имала је само једну пријатељицу и она ју је пратила до краја суђења. У јавности је била омражена јер се дружила са Индијцима, црнцима, хомосексуалцима... Са људима са маргине чији је и она била део. Знала је да је не воле. Зато је оног тренутка када је почело суђење схватила да нема разлога да се брани. Већ је била крива. Остало јој је само да призна и живи са том кривицом до краја живота. А то није било лако. Жене су насртале на њу. Ударале је у пролазу, викале јој да је курва. Њен живот био је линч без престанка.

Фото Вијасат

Kако сте доживели њен однос са Профјумом? Да ли је то била љубав?

- Веома је тешко дефинисати њихову везу. Било је ту страсти, Џонове пожуде за њеним телом и годинама и Kристинине "љубави" према његовом новцу и статусу. Kада је упознала Профјума она није знала ко је он. Kада је открила, није била сигурна жели ли да се упушта у везу са њим. Био је то превелик залогај за њу. Међутим, "загризла је" и после тога више није било повратка. Било је ту много узбуђења, неке сулуде брзине, романсе, флерта, али не и љубави.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)