ГРАДИЋЕ СЕДАМ ХИДРОЕЛЕКТРАНА? Могућа регионална сарадња у области енергетике, где еу издваја девет милијарди евра

Д. ЦУРАЋ /С. МИШЉЕНОВИЋ

24. 05. 2021. у 13:30

ЗЕМЉЕ региона, међу којима је и Република Српска, треба да искористе девет милијарди евра од ЕУ за регионалне пројекте у области обновљивих извора енергије, а које је Европска комисија ставила на располагање у наредних седам година, изјавио је Лука Петровић, генерални директор предузећа "Електропривреда РС", сумирајући закључке требињског Самита енергетике.

ГРАДИЋЕ СЕДАМ ХИДРОЕЛЕКТРАНА? Могућа регионална сарадња у области енергетике, где еу издваја девет милијарди евра

фото СЕТ

Он је навео да постоје конкретни прекогранични енергетски пројекти који увезују регион, за које би се могла искористити средства ЕУ, као што је на пример изградња хидроелектрана на Дрини.

Петровић је најавио да ће током лета бити одржан састанак директора електропривреда региона у Црној Гори о заједничкој изградњи ХЕ на Дрини.

Према његовим речима, могуће је заједнички изградити седам хидроелектрана на Дрини, у које је потребно уложити око 2,2 милијарде евра, а које би годишње производиле 2.800 гигават-часова струје.

ИНВЕСТИЦИЈА Полагање камена темељца у ХЕ Бук Бијела, Фото РТРС

Он је додао да ће те пројекте, који би допринели сигурнијој енергетској будућности земаља региона, сигурно подржати ЕУ.

- Нисмо закаснили, али је грешка ако не искористимо инвестициони циклус и фондове ЕУ и ако не будемо градили енергетске објекте на обновљиве изворе енергије паралелно са процесом декарбонизације постојећих - указао је Петровић и додао да ће се и цена струје постепеније померати, уколико буду грађени објекти на обновљиве изворе, као што су вода, ветар и сунчева енергија.

БУК БИЈЕЛА СЕ ВЕЋ ГРАДИ!

РЕПУБЛИКА Српска и Србија започеле су пројекат изградње три хидроцентрале на Дрини познате као хидроенергетски систем "Горња Дрина". Прва од три ХЕ из система "Горња Дрина" биће изграђена ХЕ Бук Бијела. Каментемељац за ту ХЕ је постављен 17. маја. Изградња ХЕ Бук Бијела коштаће око 220 милиона евра. Укупна вредност све три ХЕ биће око 600 милиона евра.

Марко Ђого, професор на Економском факултету Универзитета у Источном, каже да је јачање енергетског сектора најбоље решење за РС да финансијски ојача и буде економски независна од међународних финансијских институција.

- Калкулације кажу да се са новцем зарађеним од продаје струје произведене у новим хидроцентралама може успешно покрити буџет РС и да не буде у минусу. Ово би значило одрживу финансијску позицију и РС не би морали потезати за кредитима - каже Ђого и додаје да би део новца зарађен од продаје струје економски додатно ојачао Српску.

ПРОЈЕКАТ Изглед ХЕ Бук Бијела на Дрини, Фото РТРС

Директор Секретаријата Енергетске заједнице југоисточне Европе Јанез Копач оценио је да је РС у последњих годину дана постигла успех на плану реформи у енергетици и поручио да је дошло време да струју треба третирати као робу која се на тржишту плаћа.

- Дошла су времена да струју треба третирати као услугу или робу која се на тржишту плаћа, али наравно постоје људи који имају потешкоће са плаћањем. То је проблем и у свим земљама ЕУ које су увеле систем подршке за социјално осетљиве потрошаче - рекао је Копач у Требињу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НА ПРЕЛЕПОЈ ЕГЕЈСКОЈ ОБАЛИ: Ексклузиван хотел са одличном услугом, врло специфичан по томе што је смештен на сопствено полуострво