ТУГА ОКОВАЛА УКЦ РС: Преминула породиља, беба на кисеоничкој потпори

С. М.

17. 05. 2021. у 20:47

ПОРОДИЉА чији су иницијали С.Ж. (33), која је лечена од последица болести изазване вирусом корона, преминула је у Универзитетском клиничком центру (УКЦ) Републике Српске.

ТУГА ОКОВАЛА УКЦ РС: Преминула породиља, беба на кисеоничкој потпори

Фото Д. Поздеровић

Из УКЦ Српске саопштено је да је породиља преминула јуче.

Из УКЦ је наводе да је 2. маја у ову установу примљена трудница С.Ж. у 30. недељи трудноће са симптомима и позитивним тестом на вирус корона, а која је претходно била хоспитализована у Општој болници Добој.

Дан након пријема, лекари Клинике за гинекологију и акушерство индуковали су завршетак трудноће царским резом, након чега је пацијенткиња примљена у Јединицу за интензивно лечење Клинике за анестезију и интензивно лечење где је настављен терапијски третман.

Током боравка у Клиници за анестезију и интензивно лечење пацијенткиња је захтевала високо проточну терапију кисеоником, потом неинвазивну механичку вентилацију, а затим и инвазивну механичку вентилацију, односно респиратор.

Контролни тест на ковид урађен је 13. маја и био је негативан. У УКЦ наводе да због компликација основне болести, ковид 19, 15. маја долази до погоршања општег стања пацијенткиње, те се предузима низ дијагностичких и терапијских процедура од стране дежурне екипе лекара УКЦ Републике Српске.

- Нажалост, спроведене терапијске мере нису дале резултат због чега долази до срчаног застоја у јутарњим сатима, 16. маја, и након неуспешне кардиопулмоналне реанимације пацијенкиња је преминула, додаје се у саопштењу.

Што се тиче здравственог стања детета које је хоспитализовано у Клиници за дечије болести, из УКЦ истичу да се оно данас, у четрнаестом дану живота, налази на кисеоничкој потпори од три литре у минути, а да је првих шест дана живота било на механичкој вентилацији.

Из УКЦ истичу да је тренутно у ковид 19 оделу Клинике за гинекологију и акушерство хоспитализована једна ковид позитивна пацијенткиња, трудница у 7. месецу трудноће, која је примљена 11. маја. Тренутно је лакше клиничке слике, без тегоба, уредне сатурације, под интензивним надзором у Клиници.

Лабораторијске анализе се раде свакодневно, пулсна оксиметрија, цтг мониторинг, као и ехосонографски прегледи.

Особље Клинике за гинекологију и акушерство наглашава да је исход ове болести је јако непредвидљив, те да уз њихов интензиван надзор и уз сарадњу колега из других клиника УКЦ настоје да пацијенткињу доведу до потпуног опоравка.

-Користимо прилику да још једном замолимо све труднице и породиље да се придржавају свих прописаних епидемиолошких мера у условима пандемије корона вируса, напомињу из УКЦ.

Из УКЦ апелују на "грађанство, неодговорне појединце, активисте друштвених мрежа и актере политичког живота у РС да не користе туђу трагедију у дневнополитичке сврхе".

- Лекари и друго медицинско особље УКЦ надљудским напорима чине све да спасу сваки људски живот што потврђују и многа сведочења пацијената који су преживели ковид 19, поручују из УКЦ РС.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)