ЋУТАЊЕ ПОЛИТИЧАРА ТЕРА НАС НА УЛИЦЕ: Упозорење Удружења пензионисаних полицијских службеника МУП Републике Српске

О. МАТАВУЉ

17. 05. 2021. у 11:32

ПРЕДСЕДНИШТВО Удружења пензионисаних полицијских службеника МУП Српске позвало је надлежне институције да коначно покрену процедуре којима би се њихове пензије изједначиле са пензијама данашњих полицајаца.

ЋУТАЊЕ ПОЛИТИЧАРА ТЕРА НАС НА УЛИЦЕ: Упозорење Удружења пензионисаних полицијских службеника МУП Републике Српске

Фото С. Мишљеновић

Председник Удружења Родољуб Видаковић, за "Новости", каже да та популација већ годину и по чека да се надлежни удостоје да с њима разговарају и упозорава да ће, уколико се игнорисање настави, бити приморани да изађу на улице.

- Позивамо надлежне да до Видовдана предузму одговарајуће активности или бар покажу намеру да крену у решавање тог проблема. Ако наставе да нас игноришу свесно ризикују да ће нас истерати на улице - рекао је Видаковић.

УПОЗОРЕЊЕ Видаковић на састанку Удружења у Добоју, Фото СРНА

Он тврди да тај став једногласно подржавају сви чланови Удружења, односно полицајци који су пензионисани пре 2019. Подсетимо, тада је на снагу ступио Закон о допуни Закона о полицији и унутрашњим пословима којим је дефинисано да се лични коефицијент за остваривање права на пензију утврђује на основу пет годишњих плата најоповољнијих за службеника. То је раније пензионисане довело у неповољнији положај, јер су њихова решења утврђивана према Закону о ПИО РС (40-годишњи просек), па су им примања за 30 до 50 одсто нижа.

ОТЕЖАНИ УСЛОВИ

УДРУЖЕЊЕ пензионисаних полицијских службеника МУП РС сматра дискриминаторским да се иста група осигураника третира различитим законима.

- Радили смо идентичан посао, са истим обавезама и овлашћењима, али у односу на данашње службенике ми смо радили у отежаним условима, односно у време рата. Исте доприносе смо давали, а сада имамо мање пензије - истиче Видаковић.

Видаковић каже да су са захтевом за изједначавање својих права упознали МУП, председницу РС, премијера, српског члана ПБиХ, као и Одбор за безбедност НС РС. Тражили су и пријем, али се нико није удостојио да с њима разговара.

ЗАХТЕВИ Седница председништва Удружења, Фото СРНА

- Писмени одговор добили смо само од министра унутрашњих послова Драгана Лукача у којем се наводи да се нови закон не може ретроактивно примењивати на нас и да је то против закона и устава. Али то је замена теза, јер не тражимо ретроактивну примену закона, већ да се изврши ревизија наших решења за пензионисање кроз закониту процедуру - истиче Видаковић.

Тврди да им је обећано да ће Влада настојати да побољша материјални и социјални положај ове популације, али им никада није речено на који начин и када.

- Нико с нама неће да разговара. Недопустиво је да нас толико игноришу. Досад нисмо ишли на протесте пред институције, поштујући њихов углед и част. А да ли представници тих институција поштују ове људе? Ћутањем, политичари нас терају да се у шестој и седмој деценији боримо за своја права - тврди Видаковић.

Подсетио је да је да су и ови полицијски службеници након рата имали слична права приликом пензионисања, али да је тај закон 2001. укинуо тадашњи високи представник у БиХ Педи Ешдаун.
- Политичари су тада ћутали. Ћутали су и када су прављени спискови полицијских службеника, који су наводно учествовали у ратним злочинима и када су ти спискови објављивани у медијима. Ниједан политичар није стао у њихову одбрану. Сами смо се организовали и одбранили част и достојанство целог МУП РС - казао је Видаковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)