И ДАЉЕ НЕМА ОДГОВОРНИХ! Седам година од катастрофалних мајских поплава које су погодиле Српску и БиХ, потенцијална опасност и даље присутна

Љ. ЂУРИЋ

15. 05. 2021. у 06:08

НАВРШАВА се седам година од катастрофалних поплава у БиХ, и даље нема одговорних за настрадале, а потенцијална опасност од нових поплава је и даље присутна. Према званичним подацима, укупна материјална штета у поплавама 15. маја 2014. године након највећег поплавног таласа у БиХ утврђена је на 3,9 милијарди марака!

И ДАЉЕ НЕМА ОДГОВОРНИХ! Седам година од катастрофалних мајских поплава које су погодиле Српску и БиХ, потенцијална опасност и даље присутна

Поплаве у Добоју пре седам година / Фото Љ. Ђ.

Од градова у Федерацији највише штете претрпели су Маглај, Завидовићи, Жепче и Зеница, док су поплаве у већој мери захватиле подручје доњег тока реке Босне, односно РС и градове Добој, Модрича, Вукосавље и Шамац. У источном делу РС материјалне штете су у највећој мери нанете Бијељини. Од укупно 19 жртава у БиХ из седам локалних заједница, само у Добоју их је настрадало њих 11.

Стога је овај град и даље у фокусу интересовања када су потенцијалне поплаве у питању, јер ни након седам година нису утврђена имена криваца за смрт Добојлија, а град је и даље незаштићен.

У одговору за поступање по пријавама и утврђивање криваца за поплаве 2014, које су у Добоју начиниле вишемилионске штете у 3.072 објекта и усмртиле 11 становника, Републичко јавно тужилаштво је надлежност над тим предметом пребацило на добојско ОЈТ, али ни из ове институције још није добијен конкретан одговор у којој је фази решавања тај предмет.

Иначе, формирана група грађана "Да се не понови мај 2014" званично је затражила од ЈУ "Воде Српске", Водне инспекције РС и добојске Градске управе да престану са толерисањем бесправне градње, и извођењем других радова на водоплавном подручју.

ГЛАВНИ КРИВАЦ

НЕ желећи да прихвате трунку одговорности за жртве и штете од поплава 2014, надлежни су непосредно након тих догађаја за њих "окривили" стари аустроугарски мост на улазу у Добој, који је по њима запречио наносима смећа и дрвећа проток воде, која је потом потпуно потопила Добој.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)