ОПОЗИЦИЈА НЕ БИ У ДИЈАЛОГ СА ФЕДЕРАЦИЈОМ: Полемике на седници Народне скупштине Српске око будућности и опстанка БиХ

С. МИШЉЕНОВИЋ

11. 05. 2021. у 08:12

ОТВАРАЊЕ дијалога са Федерацијом БиХ о будућности земље је авантуристички потез за Републику Српску и иде у смеру политиканства из кухиње СНСД.

ОПОЗИЦИЈА НЕ БИ У ДИЈАЛОГ СА ФЕДЕРАЦИЈОМ: Полемике на седници Народне скупштине Српске око будућности и опстанка БиХ

Фото Новости

Ми у томе нећемо учествовати. Ова прича може Српску одвести у опасном смеру, а то је ревизија Дејтонског споразума где би смо могли много изгубити, поручили су из опозиционог блока РС, на челу са СДС и ПДП.

Из тих партија поручују да "Иницијатива за разговор о могућим решењима за БиХ", коју је предложио СНСД и која ће се наћи пред посланицима на овоседмичном заседању НС РС, неће донети ништа добро Српској.

- Нека председник РС и члан ПБиХ отварају дијалог са ФБиХ, желимо им пуно среће, али ми у томе нећемо учествовати јер по нама то је потез који доводи у питање Дејтонски мировни споразум, што је самоубиство за РС - истиче Мирко Шаровић, лидер СДС.

СТАВ Јелена Тривић, Фото ПДП

Он је нагласио да у СДС-у на дијалог гледају на такав начин, уверени да се власт игра са судбином РС и народа и тиме подрива темеље Дејтонског мировног споразума, који је међународни гарант постојања РС.

- Будућност и стабилност Српске се граде економским развојем и напретком, а не необавезујућим и непотписаним папирима и опасним отварањем мирног раздруживања које најављује Милорад Додик, играјући се са судбином РС - наводи Шаровић.

Јелена Тривић, потпредсендик ПДП, каже да је Иницијатива већ на самом почетку осуђена на фијаско.

- Већ 15 година од обећаног референдума о независности РС учи нас да су последње најаве лидера СНСД, такође, пука политикантска обећања, испуњена јаком реториком, али никаквом активношћу на испуњењу обећања. У немогућности да понуди народу РС бољи животни стандард, СНСД се користи политичким деловањем - истиче Тривићева.

ПРАВО НА САМООПРЕДЕЉЕЊЕ

У ДОКУМЕНТУ који је предложио СНСД се, између сталог, наводи да "у случају игнорисања њихових ставова, српски конститутивни народ задржава право на самоопредељење".

Такође, стоји и да НС РС желећи да оствари услове за бољи и просперитетнији живот грађана у РС, захтева од институција ФБиХ и остала два конститутивна народа да се укључе у политички дијалог који би резултирао враћањем на основне принципе Дејтонског споразума.

УПОЗОРЕЊЕ Мирко Шаровић, Фото Новости

Она додаје да је јавности РС данас потпуно јасно да последња заоштрена реторика од лидера СНСД није усмерена на очување РС, него очување СНСД.

- Често наглашавам да овакве теме не смеју бити предмет дневне политике, начин за страначко позиционирање или било шта друго и да народ РС није заслужио да се неко поиграва с њима на тако неодговоран начин - закључује Тривићева.

Срђан Мазалица, члан ГО СНСД и народни посланик, каже да кад год су националне теме на дневном реду попут дефинисања статуса Српске у БиХ, опозиција РС одбија да учествује у разговорима.

- Очигледно опозиција не жели да се замери Сарајеву, БиХ и међународној заједници учествујућу у важним темама за статус Српске. Већ 10 година нису заузели конкретан став на важним политичким питањима. Сaмо разводњавају причу на седницама НС РС и одвлаче пажњу празним темама - истиче Мазалица.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)