ШТА СЕ КРИЈЕ ИЗА ДОДИКОВОГ НОН-ПЕЈПЕРА: Десна рука српског лидера објаснила суштину целе идеје

Novosti online

07. 05. 2021. у 19:18

РЕПУБЛИКА Српска је у Дејтону потписала и Анекс 4, а то је Устав БиХ, по коме је одређена структура државе и ниво аутономије РС који је у протеклих 25 година деградиран тако да има више БиХ а мање РС, каже Радован Ковачевић саветник Милорада Додика за унутрашња политичка питања објашњавајући смернице најављеног бањалучког„нон пејпера“.

ШТА СЕ КРИЈЕ ИЗА ДОДИКОВОГ НОН-ПЕЈПЕРА: Десна рука српског лидера објаснила суштину целе идеје

Фото: Д. Поздеровић

Ковачевић каже да све што је до сада радио високи представник у БиХ, представљајући један део међународне заједнице, радио у потпуности против Дејтонског споразума.

„Нон пејпер“ треба да поврати надлежности Српске

- Дакле, незаконитим интервенцијама нарушена је уставна позиција РС, противно вољи српског конститутивног народа. БИХ је централизована а РС су одузете надлежности које су јој по Уставу припадале - објашњава Ковачевић. 

Из тих разлога, РС сматра да је потребно 25 година после потписивања Дејтонског споразума да се подвуче црта и да видимо шта је то што данас имамо у БИХ.

Прво договор у РС па позив на разговор Федерацији

- По нама, оно што данас имамо у БиХ је неприхватљиво и ми на то нисмо пристали већ на оно што пише у Дејтонском споразуму и Анексу 4. Сматрамо да на основу тога треба да РС и Федерација као и три конститутивна народа отворимо дијалог и да видимо да ли постоји начин да БИХ постоји и у будућности -  додаје Ковачевић.

Ковачевић каже да РС не тражи ништа више сем уважавања, а уколико тога не буде, онда је једно од решења за БиХ - мирно раздруживање.  

- Односно, да РС добије право на самоопредељење. Да поновим, платформа РС је Дејтонски споразум и Дејтонска БиХ - истиче Ковачевић. 

Ако нема разговора наш „нон пејпер“ иде у свет

Република Српска, по његовим речима, још треба да одлучи на који начин ће бити успостављена комуникација са другом страном и коме ће документ бити достављен

- То се неће радити још, јер у току наредне недеље нас очекује одређена врста расправе у Народној скупштини РС о потреби да се покрене дијалог између РС и Федерације као и између конститутивних народа БИХ о будућности БиХ. Уколико наш позив на дијалог не буде прихваћен  онда би „нон пејпер“ могао да постане актуелан  и послан на све релевантне адресе у свету - најављује Ковачевић.

Подсећања ради, српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је Република Српска направила свој нон-пејпер, уз коментар: „Ако је то помодарство, ево, не шалим се, ми смо већ направили неки наш нон-пејпер, па ћемо га једног дана, када то одлучимо, исто тако послати свима".

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)