ХАНДКЕ ОДЛИКОВАН У БАЊАЛУЦИ: Жељка Цвијановић нобеловцу уручила Орден Републике Српске (ФОТО)

С.М.

07. 05. 2021. у 16:57

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић разговарала је данас, у Бањој Луци, са Петером Хандкеом и том приликом уручила Орден Републике Српске на ленти за изузетан рад и заслуге на пољу културног и духовног развоја, као и за нарочити допринос у развијању и учвршћивању свеукупних односа са Републиком Српском.

ХАНДКЕ ОДЛИКОВАН У БАЊАЛУЦИ: Жељка Цвијановић нобеловцу уручила Орден Републике Српске (ФОТО)

Фото: АТА имагес

Председница РС изјавила је да је долазак нобеловца Петера Хандкеа велико задовљство за Бањалуку и РС, те да Српска цени озбиљно светско стваралаштво, које долази из пера и мозга човека који ју је посетио.

- Хандке разуме контекст у којем се налази. И сам је рекао да су многи ветрови дували против његовог доласка овдје, да су многи који су слали ружне речи настојали тим ружним речима да га обесхрабре, рекла је председница Цвијановић.

Председница Републике је нагласила да је упркос томе нобаловац одлучио да дође у Бањалуку, што је велика ствар.

-То је велика ствар, али и велика срамота за све оне који су покушали да га обесхрабре и који су га називали разним именима, покушали да га спрече, водили неке логистичке активности да се ово не деси, истакла је председница Цвијановић.

Председница Српске је поручила да је Хандке у Републици Српској радо виђен гост.

- Чињеница да је добио највише признање показује какав однос имамо према њему, његовом стваралаштву и коначно према његовом разумевању, додала је председница Цвијановић.

Председница Републике је додала да се највише признање даје људима са изузетним заслугама, те да ту награду свакако заслужује човек који је толико постигао у свету уметности, односно књижевности и због свега онога што је дао човечанству за време свог стваралаштва.


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)