„ВОДЕ“ БАЊАЛУЧАНИ: У РС пензију вишу од 1500 км прима 119 корисника

Владимир Митрић

07. 05. 2021. у 11:16

ВИШЕ од 1.500 КМ, најновијем чеку за пензију у Републици Српској, за април добиће 119 пензионера. Највише таквих корисника живи у Републици Српској, четири у Србији, а по један у Федерацији БиХ и Хрватској.

„ВОДЕ“ БАЊАЛУЧАНИ: У РС пензију вишу од 1500 км прима 119 корисника

Фото: И. Маринковић

Бањалучани су најбројнији међу корисницима права чија је пензија изнад 1.500 КМ и њих је 65, затим 13 у Источном Сарајеву, осам у Бијељини, шест у Требињу, пет у Приједору, по три у Добоју Милићима и Брчком, а по један у Фочи, Прњавору, Соколцу, Вишеграду, Зворнику, Гацком и Чајничу.

-Ван Републике Српске живи шест корисника права са пензијом вишом од 1.500 КМ  и то три у Београду, а по један у Новом Саду, Сарајеву и Славонском Броду -каже за „Новости“ др Младен Милић, директор Фонда ПиО РС.-Највећи број њих је са високом стручном спремом, укључујући магистре и докторе наука и у току радног века обављали су одговорне функције у сектору банкарства и осигурања, електро-енергетском и рударском сектору, телекомуникацијама, сектору безбедности, јавној управи и високом образовању.

Да пензије са највишим износом нису резервисане само за високобразоване потврђују и четири корисника права са средњом стручном спремом и један КВ радник са пребивалиштем у Бањалуци, што потврђује правило да висина пензије директно зависи од дужине пензијског стажа и висине плата и основица осигурања на које су плаћени доприноси за пензијско и инвалидско осигурање.

Међу 119 корисника права са највишом пензијом, 117 су корисници старосне, а два инвалидске пензије, чија пензија износи 1.601,24 КМ.

Свима њима у понедељак 10. маја ће на рачуне у банкама биће уплаћена пензија за   април у распону од 1.500,01- 2.138,64 КМ.  

-У категорију највиших пензија, у нашим приликама, убрајају се и пензије са износом изнад хиљаду КМ, а таквих корисника је у Фонду за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске 2.661  -открива нам др Милић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)