ПОЗИТИВНИ ТРЕНДОВИ У СВИМ СЕГМЕНТИМА: Раст јавних прихода у Српској за чак 136 милиона КМ

Р. С.

05. 05. 2021. у 22:51

ПОРЕСКА управа Републике Српске је у прва четири месеца ове године на рачун јавних прихода прикупила укупно 911,2 милиона марака, што је за чак 136,1 милион КМ или 18 одсто више него у истом периоду претходне године.

ПОЗИТИВНИ ТРЕНДОВИ У СВИМ СЕГМЕНТИМА:  Раст јавних прихода у Српској за чак 136 милиона КМ

Фото: Бранкица Спасенић

Остварен је раст наплате у апсолутно свим сегментима прихода.

- Ово је показатељ да је, упркос кризи изазваној пандемијом корона вируса, у Републици Српској задржан стабилан тренд наплате јавних прихода и то пре свега захваљујући мерама које је доносила Влада РС са циљем превазилажења последица пандемије, али и захваљујући одговорном односу већине пореских обвезника према својим пореским обавезама, те редовним активностима Пореске управе РС на контроли и наплати - поручио је директор Пореске управе РС Горан Маричић.

Наплата доприноса је у прва четири месеца ове године износила 565,8 милиона марака, што је за 57,5 милиона КМ или 11 одсто више него у истом периоду прошле године.

Када су у питању директни порези, наплата је износила 193,9 милиона марака, што је за 45,5 милиона марака или чак 31 одсто више него у истом периоду прошле године. Највећи раст наплате у овом сегменту прихода остварен је код пореза на добит који је наплаћен у износу од око 111 милиона марака, што је за 43 одсто више него у прва четири месеца лани.

Остали јавни приходи наплаћени у износу од 151,5 милиона КМ, што је повећање од 28 одсто.

Када је у питању само април ове године, наплата јавних прихода је износила 227,1 милион КМ, што је 28 одсто више него у априлу прошле године, уз раст наплате у апсолутно свим сегментима јавних прихода.

- Међутим, овде треба имати у виду да је у априлу прошле године забележено значајно смањење прихода искључиво услед свеопште ситуације у вези са корона вирусом и мера Републичког штаба који је забранио и ограничио рад одређених делатности - навео је Маричић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)