НЕ УЗИМАЈТЕ ЛЕКОВЕ НА СВОЈУ РУКУ: Опет тешка епидемиолошка ситуациуја у Семберији и Мајевици, тешка клиничка слика све присутнија

В. МИТРИЋ

02. 05. 2021. у 18:51

КРИЗНИ штаб Болнице “Свети Врачеви” организовао је састанак са представницима примарне здравствене заштите са овог дела РС коју покрива овдашња болница због погоршане епидемиолошке ситуације протеклих дана.

НЕ УЗИМАЈТЕ ЛЕКОВЕ НА СВОЈУ РУКУ: Опет тешка епидемиолошка ситуациуја у Семберији и Мајевици, тешка клиничка слика све присутнија

Фото: В. Митрић

Закључено је да се број болесника са тешком клиничком сликом у ковид болницама не смањује већ расте, а да пацијенти на пријем у болницу долазе са претходно самоиницијативним лечењем кортикостероидима и антибиотицима, што знатно отежава и продужава болничко лечење.

Помоћник директора болнице примаријус др Микајло Лазић рекао је да је епидемиолошка ситуација на подручју регије која гравитира ка Болници “Свети Врачеви” протеклих дана у погоршању, те да се очекује да ће наставити да се погоршава што је и био разлог иницирања хитног састанка, ради предупређивања будућих догађаја.  

-Тренутно у ковид болницама имамо 77 болесника, 18 их је на респиратору и већина захтева кисеоничку терапију - рекао је Лазић, који је и шеф ковид болница у Бијељини.

Он је истакао да се очекивало да ће број заражених бити смањен, али да није тако, јер је протекле седмице на дневном нивоу било и девет пријема и сви су изразито тешки случајеви.

- Имали смо случајеве да исти дан примимо пацијента и он заврши интубиран на респиратору, што је раније био редак случај -  истакао је Лазић.

Према Лазићевим речима, “ без обзира на тешко стање у време пандемије, бијељинска болница ни у једном тренутку није стала са елективним програмима и амбулантним радом”.

Фото: В. Митрић

Састанак

Лазић је упозорио суграђане да не употребљавају коритикостериде и антибиотике, јер они од старта заразе не би требало да се укључују.

Директор Дома здравља Лопаре Желимир Нешковић је позвао становнике Семберије и Мајевице да се придржавају епидемиолошких мера,” јер је присутан долазак већег броја људи из иностранства  за време празника”.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)