ГРАДИМО ЗАЈЕДНИЧКУ БУДУЋНОСТ: Патријарх Порфирије разговарао у Београду са делегацијом РС коју је предводио Додик

В.Н.

29. 04. 2021. у 20:59

РЕПУБЛИКА Српска и БиХ су јединствен заједнички простор који у себи носи многа афирмисана добра, али и простор који је носио доста неспоразума, рекао је патријарх Порфирије, који се у Београду сусрео са српским чланом и председавајућим Председништва БиХ Милорадом Додиком и руководством РС.

ГРАДИМО ЗАЈЕДНИЧКУ БУДУЋНОСТ: Патријарх Порфирије разговарао у Београду са делегацијом РС коју је предводио Додик

Фото Танјуг

- Потребно је да градимо заједничку будућност, свако свестан свог идентитета - поручио је патријарх.

Он је пожелео радосне и благословене васкршње празнике свим православним хришћанима на простору БиХ, а посебно Републике Српске, одакле, како каже, и сам потиче и тиме се поноси. Интензивне и најприсније везе са Републиком Српском и местом порекла одржавао је и одржава до дана данашњег.

- Нека ми нико не замери то што имам посебне емоције према Републици Српској и према читавој БиХ - рекао је патријарх.

Не крије, казао је, да посебне емоције негује према РС и да се Црква, где год се налази, не само у Србији, већ на свим просторима бивше Југославије, труди да негује свој православни идентитет.

- Тај национални идентитет уколико се темељи у духовним сферама биће исправан - рекао је патријарх. Он је, како је пренео Танјуг, посебно захвалио Републици Српској која је прва притекла у помоћ након земљотреса у Хрватској, Загребу и Банији, где је он до избора на патријарашки трон, обављао дужност митрополита загребачко-љубљанског.

Радост

Додик је рекао да је делегација Републике Српске, у којој су били председница Жељка Цвијановић и премијер Радован Вишковић, позвала патријарха Порфирија да посети Републику Српску.

Верује, каже, да ће се то убрзо десити и додао да ће сви у РС бити срећни да патријарх посети Бањалуку, Републику Српску и народ који тамо живи.

Милорад Додик је изјавио да у Репубици Српској поштују оно што СПЦ јесте и што чини за српски народ, као и да је она снажан елеменат српског идентитета. Он је, како је пренео Танјуг, истакао да Црква снажно штити српски народ, чува језик и културу тамо где, како је рекао, недостају српске државе.

- Овде смо да позовемо све људе на окупљање на мир, љубав и пријатељство према свима, посебно у ово време пандемије - рекао је Додик.

Поглавар СПЦ је свим православнима честитао Васкрс, а онима који нису те вере пожео да им Бог да здравље и љубав.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)