АМЕРИЧКИ АМБАСАДОР ПРЕТИ САНКЦИЈАМА! Скандалозан текст Бајденовог изасланика у БиХ

С. М.

28. 04. 2021. у 16:29

НА СТОЛУ се налазе санкције због дестабилизовања Дејтонског мировног споразума и корупције. Још строже санкције могу увести грађани гласањем на изборима, навео је на свом блогу Ерик Нелсон, амерички амбасадор у БиХ.

АМЕРИЧКИ АМБАСАДОР ПРЕТИ САНКЦИЈАМА! Скандалозан текст Бајденовог изасланика у БиХ

Фото: Н. Угљеша

Како је истакао, када су Сједињене Државе успеле, кроз посредовање, довести до склапања Дејтонског мировног споразума да би се окончао рат деведесетих, лидерима и грађанима БиХ дата је важна прилика да граде мир и стабилност.

- Ми данас подржавамо напоре БиХ да оствари просперитетну будућност у Евроатлантској заједници, која почива на овим темељима, истакао је Нелсон.

Према његовим речима, Сједињене Државе и даље су пријатељ БиХ и дају чврсту подршку њеном територијалном интегритету и суверенитету.

- Заједно са нашим партнерима из ЕУ, УК и осталима, одлучни смо у својој подршци примарном очекивању грађана БиХ да могу живети и одгајати децу у окружењу у којем постоји узајамно поштовање, као и да могу бирати лидере који се брину о њиховим потребама, а не пуне сопствене џепове и не лишавају их сваке наде. Свака КМ која заврши у џепу политичара је КМ која није потрошена на образовање деце, побољшање инфраструктуре или плату грађана БиХ - истакао је Нелсон.

Како је додао, ово је постало још јасније током разарајуће пандемије због које превише људи у БиХ и свету умире, док политичари одбијају сарађивати.

- Грађани свакодневно осећају последице кратковидости у фокусу усмереном на ентитетске надлежности, уместо на стварање функционалне БиХ која побољшава положај свих грађана. Једноставне и важне ствари могу однети животе, као непостојање јединственог броја за хитне случајеве 112 - навео је Нелсон на свом блогу.

Према његовим речима, "још једна смислена реформа која ће побољшати живот сваког грађанина БиХ је и ажурирани државни закон о електронском потпису", јер ће се тиме, додао је, смањити бирократија, убрзати пружање услуга у јавном сектору и олакшати међународна трговина.

- Централни регистар трансакцијских рачуна потребан је за борбу против прања новца и корупције, за блокирање финансирања терориста, те виши степен безбедности банковног сектора - истакао је Нелсон.

Он је додао да је будућност свих грађана јединствена БиХ са два ентитета, три конститутивна народа и грађанима који, сви заједно, припадају Европској заједници.

- Како је државни секретар Блинкен јасно рекао, основне, али важне реформе у области владавине права, економије и изборног процеса оно су што лидери у БиХ могу остварити ове године. Уместо да се баве отварањем нових радних места и привредним растом, искорењивањем корупције, елиминисањем дискриминације и омогућавањем слободнијих и правичнијих избора, политичари настоје одвратити пажњу од тога и избећи властиту одговорност - нагласио је Нелсон.

Како је додао, чине то на начин да потичу страх и поделу који подсећају на деведесете, време у које се нико не жели вратити.

- Позивају на отцепљење, желе се вратити на ретроградни “Изворни Дејтон” и у питање доводе Дејтонским мировним споразумом загарантовано постојање оба ентитета. Овакво скретање пажње служи интересима лидера, задржавајући нетранспарентан и неједнак економски и политички систем који их богати и одржава њихов утицај на штету обичних грађана и њихових живота - навео је Нелсон.

Потом је, дакле, нагласио да се на столу налазе санкције због дестабилизовања Дејтонског мировног споразума и корупције. Још строже санкције, нагласио је, могу увести грађани гласањем на изборима.

- Ово је разлог зашто су реформе толико битне у овој неизборној години и зашто су се, чини се, лидери намерили да одврате пажњу грађана од онога што је срж свега, истакао је амерички амбасадор у БиХ.

Нелсон је нагласио да су САД ту да подрже све напоре који ће БиХ повести напред, према ЕУ и светлијој будућности.

- Није прекасно да се лидери “освесте” и остваре оно што грађани очекују када је у питању решавање стварних проблема. Лидери у БиХ су у претходном периоду показали да имају снагу и способност за постизање консензуса и сарадњу како би се, корак по корак, ствари преокренуле набоље за грађане ове земље - навео је Нелсон.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

НЕОБИЧНА ПОЗИВНИЦА НА СВАДБУ БАЛАШЕВИЋА: Гости су морали да поштују одређена правила (ФОТО)