БОЛИ ИСТИНА: Након ових Додикових речи, Комшић је бесно напустио састанак

Novosti online

27. 04. 2021. у 21:54

ПРЕДСЕДАВАЈУЋИ Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је вечерас да је став Републике Српске да треба водити разговоре у оквиру БиХ о свим отвореним питањима те да је сав проблем БиХ у бошњачкој политици реинтеграције, а не имплементације Дејтонског споразума.

БОЛИ ИСТИНА: Након ових Додикових речи, Комшић је бесно напустио састанак

Фото: Председништво БиХ

Након онлине састанка чланова Председништва БиХ са високим представником ЕУ за спољну политику и безбедност Жосепом Борељом, Додик је истакао да Бошњаци упорно желе да реинтегришу БиХ како они замишљају, у којој нема ни Срба ни Хрвата. 

- То је нека грађанска подвала коју они стално протурају, јер мисле да то звучно делује западним земљама и траже грађанско уређење које је апсолутно непримењиво у БиХ - рекао је Додик вечерас новинарима у Лакташима.

Према његовим речима, уколико је у неком временском периоду немогуће доћи до договора у оквиру БиХ о томе како ићи даље, онда је нормалније очекивати да се покуша мирно разићи.

- То је оно што сам рекао и самом комесару. Пошто је он искрено позвао на разговор, искрено сам му и рекао да је немогуће очекивати да Срби подрже признање тзв. Косова као независне државе, а да Републику Српску оставе да мрцваре у БиХ, како они мисле и како желе - нагласио је Додик.

Неопходно је, сматра Додик, наћи баланс између тога, јер две готово идентичне ситуције не могу имати два различита решења.

Ако је тзв. Косово независно, рекао је Додик, зашто онда не може Република Српска да буде независна и по ком принципу.

- Овакав став изазвао је реакцију друга два члана Председништва, а Жељко Комшић је напустио састанак након моје твдрње да је незгодно да Председништво буде то које ће водити те проговоре јер имамо Комшића кога остали представници хрватског народа не сматрају легитимним - рекао је Додик.

Додик је навео да у том погледу хрватски представници сматрају да су Бошњаци калкулисали и изабрали Кошића како би имали два члана Председништва, а да Хрвати немају ниједног легитимног.

- Он се нешто наљутио и напустио видео састанак. Ја нисам то први рекао, то сви причају и сви знају. Зна и он, а знају и Бошњаци који су га бирали - истакао је Додик.

Он је нагласио да је током разговора са Борељом било речи и о стању у БиХ и региону у светлу пандемије вируса корона.

- Што се тиче пандемије добили смо неке оптимистичније вести о томе да Европа коначно може да помогне БиХ и читавом региону у погледу испоруке вакцина и да би могли у неким наредним седмицу или две добити одређену количину вакина - навео је Додик.

Он је додао да је и ЕУ незадовољна чињеницом да примарни произвођачи вакцина нису остварили очекивања која су и они сами имали у погледу набавке вакцина.

- Један сегмент разговора био је у вези са питањима која се односе на укупан развој. Више од три милијарде евра ЕУ је лоцирала на Западни Балкан. Неки пројекти ће бити реализовани овде у БиХ. То је оно што ми очекујемо и желимо на томе да радимо - поручио је Додик.

На састанку је било речи и реформама везаним за изборно законодавство, а према Додиковим речима, очигледно је да ствари између Хрвата и Бошњака уопште не функционишу.

- Имамо видљив застој у погледу преговора о томе како ће се бирати члан Председништва у Федерацији БиХ, а то је опет услов како бисмо могли ући у разговоре о укупној реформи изборног законодавства. Уколико Бошњаци и Хрвати не дођу до решења како бирати члана Председништва и делегате у Дому народа, онда мислим да није могуће да остала питања изборне реформе дођу на дневни ред - рекао је Додик.

Он је истакао да је на састанку јасно поручио да се не слаже с тим да у комисији, која ће водити послове реформе, буду чланови Централне изборне комисије.

(СРНА)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)