ХРВАТСКО ПРАВОСУЂЕ ГЛУВО НА ВАПАЈЕ СРБА: Зашто нико није одговарао? (ВИДЕО)

Novosti online

24. 04. 2021. у 22:27

ПРЕДСЕДНИК Удружења Срба протераних из Западне Славоније Крсто Жарковић рекао је да је хрватско правосуђе глуво на вапаје Срба, грађана, породице погинулих бораца иако би Хрватима требало да буде у интересу да одговара онај ко је починио злочин, да "не иде љага на цели народ".

ХРВАТСКО ПРАВОСУЂЕ ГЛУВО НА ВАПАЈЕ СРБА: Зашто нико није одговарао? (ВИДЕО)

Крсто Жарковић

Он подсећа да су предузимали неколико корака, подносили и кривичне пријаве захваљујући властима у Бањалуци и Београду, а пријаве пуне материјалних доказа и сведочења подносиле су и институције и органи који се баве тим послом.

- Зашто нико није одговарао? То је још један од низа злочина и можда највећи злочин практично према Србима из Западне Славоније, али и према оним Хрватима који живе тамо, који су часни и поштени људи - рекао је Жарковић.

Жарковић каже да је данас власт Републике Српске учинила много за Србе из Западне Славоније и уручила им велику помоћ, као и град Градишка, истичући да имају спомен-подручје где да се састају и да се сећају жртава.

Он је рекао Срби који су остали да живе у Западној Славоније данас живе врло тешко, као и да млађи нараштај напушта тај простор.

Жарковић каже да је данас откривени споменик подигнут на идеју и иницијативу Удружења Срба протераних из западне Славоније, али су га финансирале институције Републике Српске.

- Порука уклесана на споменику је да живот иде даље, да нисмо стали. На споменику стоји крст који је преломљен. Део нас је остао у сећањима и никад неће заборавити свој крај и та туга је данас овде. Пондели смо део крста овде, наставили смо овде нормалним животом и живот се наставља даље. Не смемо стати пре свега ради нас самих, ради покољења, будућности и ради жртава које су остале на тим просторима - рекао је Жарковић.

Првог маја 1995. године 16.000 припадника хрватских оружаних снага напало је 15.000 Срба у западној Славонији која је била под заштитом УН.

У злочиначкој хрватској војно-полицијској акцији "Бљесак" на западну Славонију 1. и 2. маја 1995. године, према подацима Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих, убијена су 284 лица, од чега 107 цивила, међу којима 12 деце и 44 жене.

У акцији је протерано 15.000 Срба.

Српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик и председник Републике Српске Жељка Цвијановић открили су данас у Градишци спомен-обележје војницима и цивилима за 1.241 погинулих у злочиначкој хрватској војно-полицијској акцији "Бљесак" на Западну Славонију 1. и 2. маја 1995. године.

(АТВ)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)