ИЗВОРНИ ДЕЈТОНСКИ СПОРАЗУМ: Шта је платформа Српске за разговоре са Федерацијом?

Novosti online

22. 04. 2021. у 19:24

СТРАТЕГИЈА Републике Српске у преговорима са Федерацијом и уједно наша платформа јесте изворни Дејтонски споразум и који представља једину БиХ коју су сви прихватили и РС и Федерација, каже Радован Ковачевић, саветник Милорада Додика за унутрашња питања, поводом најаве из РС да припрема тим за преговоре са Федерацијом.

ИЗВОРНИ ДЕЈТОНСКИ СПОРАЗУМ: Шта је платформа Српске за разговоре са Федерацијом?

Фото: Председништво БиХ

Ковачевић каже да је потребно отворити дијалог РС и Федерације БиХ и других конститутивних народа у БиХ о њеној будућности, као и да ће се током наредне седмице у Народној Скупштини Републике Српске размотрити информација о дијалогу и разговору са Федерацијом.

Дејтонски споразум је прихваћен од свих

- То је дакле једина БиХ који су сви прихватили и то је минимум који  омогућава да БиХ опстане. Уколико не постоји уважавање за такав став РС и уважавање за РС и Дејтонски споразум онда ће РС морати да тражи нови пут - објашњава он.     

Ковачевић каже да се не зна да ли ће се онај ког позивају на дијалог на њега и одазвати, те да Српска у овом тренутку није сигурна да ће уопште имати саговорника за поменути дијалог.

- Јер сведоци смо да се ових дана, уместо о дијалогу о коме говори РС, у Сарајеву говоре о рату, прете Србима и поново желе да Срба и РС нема. То је нешто што је за нас неприхватљиво јер су за нас све опције које долазе у обзир опције које подразумевају мир - напомиње Ковачевић.

Како наглашава, РС нема намеру да ратује - нити је руководство РС авантуристички настројено, нити жели да народ води у било каква рат.

- Ми желимо стабилност, развој сарадњу са свима у региону и Европи и желимо да обезбедимо да грађани РС живе боље. Оно што је наша бојазан јесте да ће бити тешко све то обезбедити унутар БиХ - каже Ковачевић.

Тим за преговоре Бањалуке биће састављен од представника свих институција и странака а идеја је потекла као одговор Бањалуке на изјаве председника најутицајније бошњачке странке СДА, Бакира Изетбеговића, у којима је помињао нови рат, али и на буру коју је изазвао нон-пејпер из Словеније о мирном разлазу у тој бившој југословенској републици. Српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик је у среду изјавио да политички дијалог о могућим ситуацијама и решењима у БиХ не може бити заустављен и истакао да Република Српска мора да се избори за дискусију о томе „шта и како“ даље.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)