УНИШТАВАЛИ И ПРЕДУЗЕЋЕ И ПРИРОДУ: За 10 смењених руководиоца ЈП "Шуме РС" обавезна затворска казна, без обзира на партијску књижицу!

С. МИШЉЕНОВИЋ

21. 04. 2021. у 08:10

УКОЛИКО се, у случају смене 10 руководилаца у ЈП "Шуме РС" због направљеног губитка од 5,3 милиона КМ жели послати права порука јавности, онда они морају сносити и одговорност пред правосуђем за толики "минус" у буџету.

УНИШТАВАЛИ И ПРЕДУЗЕЋЕ И ПРИРОДУ: За 10 смењених руководиоца ЈП Шуме РС обавезна затворска казна, без обзира на партијску књижицу!

Фото: Глас Српске

Једина ефикасна мера за намерне губиташе је процесуирање и казна затвора, без обзира на партијску књижицу. Уколико се убудуће уведе таква пракса, стаће се на пут малверзацијама и пљачкању буџетског новца, истичу саговорници "Новости".

Душан Марковић, председник Синдикалне организације ЈП "Шуме РС", каже да су већ месецима тражили да се смене губиташи.

- Поздрављамо одлуку о смену, али је њу требало и раније донети. Тражимо одговорност за починиоце. Подразумева се да сносе одговорност пред правосуђем јер само се тако може стати у крај криминалним радњама у газдинствима у "Шумама Српске". На годишњем нивоу они раде око осам месеци и за тај период направе губитак од милион марака. Онда вам је јасно о каквим размерама лоповлука се ради - истиче Марковић.

Он истиче да ако се буде гледало кроз прсте смењеним директорима и једина казна буде само смена уместо затвора, онда ће се криминал у јавним предузећима наставити.

Борис Пашалић, министар пољопривреде и шумарства РС, изјавио је да су разрешени дужности директори шумских газдинстава где је то било неопходно.

Фот: РТРС

Душан Марковић, председник Синдикалне организације ЈП "Шуме РС"

ПЉАЧКА

МИЛАДИН Станић, шеф Клуба посланика СДС у НСРС, каже да је у "Шумама РС" направљена вишемилионска штета за време владавине СНСД.

- Нажалост, сменом десет руководилаца се неће зауставити крађа у "Шумама РС" - истиче Станић.

- Инсистираћу да сваке године, након завршетка пословне године, мењамо све оне директоре који су негативно пословали - нагласио је Пашалић.

Пашалић је навео да су с једне стране били руководиоци који су успешни, а незадовољни, а с друге опуштени руководиоци који су неуспешни, и да би био доведен у питање опстанак "Шума РС" да су на такав начин наставили да раде.

Велизар Антић, аналитичар, каже да је друштво у РС постало роб политичких партија, где је код запослења важније имати чланску карту политичких партија на власти, него знање и квалификације.

НЕМА ЗАШТИЋЕНИХ

РАДОВАН Ковачевић, портпарол СНСД, каже да нема толеранције за лоша пословања у газдинствима и да су сви смењени руководиоци имали и више него довољно времена да пословање доведу у ред.

- Овде их никаква партијска књижица неће сачувати. Не постоји толеранција за негативна пословања. Јавни ресурси се морају довести у ред - поручио је Ковачевић.

- Последњи покушаји власти да смени директоре јавних предузећа који су постављени по страначкој линији ништа значајно не мењају, јер ће на њихова места поново бити постављени људи који су чланови владајућих партија. Једноставно, људи који су упропастили јавна предузећа стављајући партијски интерес изнад интереса тих предузећа, или читавог друштва у ширем контексту - истиче Антић.

 

 

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)