У ОРГАНИЗАЦИЈИ ЗАВИЧАЈНОГ МУЗЕЈА ПРЊАВОР: Обележавање стогодишњице доласка руских емиграната

Н. ЂУРИЋ

20. 04. 2021. у 00:51

У ОРГАНИЗАЦИЈИ Завичајног музеја у Прњавору, у уторак 20. априла, биће одржан програм посвећен стогодишњици доласка руских емиграната на простор Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца с посебним акцентом на Русе који су живели и радили у Прњавору.

У ОРГАНИЗАЦИЈИ ЗАВИЧАЈНОГ МУЗЕЈА ПРЊАВОР: Обележавање стогодишњице доласка руских емиграната

Фото: Н.ЂУРИЋ

Талас емиграције који је наступио након револуције у Русији 1917. године, али и као последица грађанског рата који је због тога почео у Русији, довео је на територију Краљевине СХС, па и у Прњавор, многе личности које ће бити активне и које ће узети своје учешће у јавном животу ове крајишке општине.

У обимном програму предвиђен је и одлазак на гроб Нине Коваљеве Сергејевне и Марије Коваљеве у градском гробљу у Прњавору, служење парастоса, прислужење свећа и полагање цвећа, као и обраћање делегације амбасаде Руске федерација у БиХ и представника општине Прњавор.

Уз пригодну изложбу и филм „Поглед кроз историју“ (Јулија Воинова Жунић), биће уприличено и предавање о узроцима емиграције и доласку на просторе Краљевине СХС са посебним акцентом на Русе који су живели и радили у Прњавору.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)