КРАЋИ ЧАСОВИ ПОГУБНИ И ЗА ЗДРАВЉЕ ДЕЦЕ: Какве последице на ђаке оставља настава скраћена због короне?

С. МИШЉЕНОВИЋ

20. 04. 2021. у 12:29

ШКОЛСКИ часови у Српској остају скраћени на 20 минута до краја текуће школске године.

КРАЋИ ЧАСОВИ ПОГУБНИ И ЗА ЗДРАВЉЕ ДЕЦЕ: Какве последице на ђаке оставља настава скраћена због короне?

Фото: Архива "Новости"

То је потврдио "Новостима" Предраг Дамјановић, директор Педагошког завода РС. Многи родитељи од надлежних су тражили да се настава врати у нормалу бар месец дана, али од тога неће бити ништа због ситуације са корона вирусом, одговарају надлежни.

Родитељи у својим захтевима наводе да деца много губе са онлајн наставом и часовима од 20 минута. Истичу да се плаше како ће реаговати на нормалну наставу и колике последице трпе због оваквог вида наставе.

- Родитељи су у праву да су деца оштећена оваквом наставом. Ми смо тога свесни. Ревидирали смо школску годину да се настава одржи. Како се не би изгубила наставна година имамо краће часове. Ученици добију најнеопходније информације - појашњава Дамјановић и додаје да ће помоћ психолога и просветара бити кључна кад се врате на нормалан режим рада и часове од 45 минута.

Драгана Лалић, мајка два основца, каже да настава са скраћеним часовима задаје много мука, јер деца врло мало тога науче на часовима од 20 минута, па онда буде много проблема приликом писања домаћег задатка који не могу да ураде без помоћи родитеља.

- Забринута сам какво ће знање стећи деца, бојим се да ће остати полуписмени са оваквим начином рада. А осим тога, проблем нам прави и како одвести и вратити децу из школе, јер часови трају укупно сат времена - каже Драгана.

Фото: Новости

Предраг Дамјановић

Професорка математике из Бањалуке Милана Попржен каже да су просветни радници свесни да ученици трпе штету протеклих 18 месеци, колико траје краћа или онлајн настава.

- Просветари су били приморани да коригују и критеријуме при оцењивању и раду са децом због короне. Све ово оставља трага на децу и последице такве наставе видеће се кад крене нормална настава. Предуго траје систем краћих часова да не би оставио последице на деци. Ученицима у неку руку то одговара јер су кратко у школи, а и наставници су попустљивији. Прва тријада ђака највише ће осетити последице краћих часова. Они тек треба да се описмене, а немају пуну пажњу учитеља - истиче Попрженова.

Она истиче да се због одржавања континуитета наставе изгубио квалитет.

ТЕК СЛЕДЕ РЕАКЦИЈЕ

БАЊАЛУЧАНКА Мирјана С. мајка једног првачића каже да се плаши како ће њен син реаговати када крену нормални часови од 45 минута.

- Прваци имају проблем јер тек уче да читају и пишу и скраћењем часова доста су хендикепирани. Немају наставу коју би требало да имају за свој узраст - сматра Мирјана.

- Деца ће се тешко привикнути на нормалан рад јер је садашњи систем рада доста попустљив, па и оцене које добијају нису реалне. Ђаке упозоравам да је овај критеријум сад на снази због целе ситуације и да се не навикавају, јер ће бити друга прича кад часови буду нормални - додаје Попрженова.

Школски психолог Драженка Кушљић каже да је боље да ђаци буду и по 20 минута у учионицама, него на онлајн настави.

- Деца ће дефинитивно осетити последице краће наставе када се врате на стари режим. Пажња и концетрација су слабије. Видећемо колико ће, а сигурно да хоће, бити и последица на ментално здравље деца. Ђаци су целу годину под притиском има ли школе и да ли иду у школу. Све то оставља последице на здравље деце - истиче Кушљићева.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)