НОВИ ПОКРЕТ НА ПОЛИТИЧКОЈ СЦЕНИ СРПСКЕ: За председника Споне изабран Дарко Матијашевић (ФОТО)

С.М.

19. 04. 2021. у 15:38

У БАЊАЛУЦИ је формиран Српски родољубиви покрет - СПОНА, с амбицијом да предложи јединствену листу за наредне опште изборе 2022. у БИХ. ницијативу за стварање Покрета покренуо је велики број бораца, полицајаца, старешина, њихових потомака, из наметнутих ратова српском народу на просторима бивше СФРЈ.

НОВИ ПОКРЕТ НА ПОЛИТИЧКОЈ СЦЕНИ СРПСКЕ: За председника Споне изабран Дарко Матијашевић (ФОТО)

Фото: Новости

За председника је изабран др Дарко Матијашевић, доктор економских и безбедносних наука, бивши пуковник ВРС, министар унутрашњих послова, шеф Војне мисије БИХ при НАТО и ЕУ и вишегодишњи амбасадор.

– Покрет има намеру да окупи широку лепезу удружења, организација, појединаца, као и политичких организација на основу озбиљне националне, родољубиве и политике јединства цјелокупног српског народа. Заштита статуса Републике Српске, уставом загарантована позиција аутономног државотворног простора Срба, и других народа и грађана је базична и кључна позиција политичког деловања, каже Матијашевић за Новости.

Истиче да јединствен наступ Срба у БИХ мора бити суштина будућег деловања. Покрет ће фокус такође дати на привредни и економски развој.

– Суштински и формално се треба и мора радити на постепеном и потпуном интегрисању реалног сектора, привреде и економије Српске и Србије, а по основу специјалних и паралелних веза. Исто, образовање и култура, наука и технологија, мора бити у потпуности компатибилна и интегрисана. Формално-правни акти, закони, државна управа Српске и Србије мора бити потпуно усклађена и идентично структурирана.

Фото: Новости

 

Јавна предузећа и јавни ресурси Српске морају да се интегришу у парцијалне и пројектне заједничке јавне корпорације Српске и Србије. Исто укључује и путну, жељезничку и осталу саобраћајну и инфраструктурну мрежу. Изменама изборних закона у Србији и Српској мора бити омогућено да барем 10 одсто народних посланика у парламентима Србије и Српске буде биран реципрочно.

Тако би у парламенту Србије било 25 посланика који су бирани из Републике Српске, а у Парламенту Српске осам посланика бираних са територије Србије, наводи Матијашевић.


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)