ЗА БАХАТЕ ШЉУНКАРЕ НЕМА ЛЕКА: Након пријављене еколошке катастрофе код Добоја, "Воде Српске" се огласиле да су надлежне, али не и одговорне

Љ. ЂУРИЋ

19. 04. 2021. у 07:13

НАКОН пријављене еколошке катастрофе на пољопривредном земљишту код Добоја, услед неконтролисаног вишедеценијског вађења шљунка из речног корита, надлежни признају надлежност, али не и своју одговорност!

ЗА БАХАТЕ ШЉУНКАРЕ НЕМА ЛЕКА: Након пријављене еколошке катастрофе код Добоја, Воде Српске се огласиле да су надлежне, али не и одговорне

Архива

После два министарства Владе РС, на Отворено писмо и достављене доказе бруталне девастације 1.500 хектара земљишта на подручју Осјечана и суседних МЗ Бушлетић, Которско и Кожухе код Добоја, огласили су се и надлежни за управљање водама у том ентитету.

Из ЈУ "Воде Српске" одговорили су неформалној групи грађана "За легалну и контролисану експлоатацију шљунка у сливу реке Босне" и посредно признали одговорност за екоцид код Добоја, констатацијом да је дислоцирање и вађење материјала из водотока у коритима и водном земљишту у њиховој надлежности. Навели су да се вађење шљунка спроводи на основу уговора са извођачима за сваки локалитет појединачно, у складу са важећим правилником.

- Дислокација и вађење материјала у коритима у водном земљишту дозвољено је само у обиму и начину којим се уређује корито и водно земљиште или ако то служи спровођењу мера заштите. У складу са елаборатима и пројектима и издатим водоправним актима на начин који битно не мења природне процесе, не ремети равнотежу екосистема и не поспешује штетно деловање вода - одговорили су из ЈУ "Воде Српске".

А, управо је све изнето заступљено у "Случају Осјечани", јер су бахати шљункари променили све што је било природно на том делу Требаве и направили од њега Дубаи у негативном смислу, кратере које је немогуће санирати дужи низ година и додатно се стварају већ и сумње да се у њих довози и лагерује канцерогени, животињски и други отпад.

Јавна установа је, истина, назначила и да су активности физичких лица и фирми у кориту и на водном земљишту, које су супротне прописима, кажњиве по Закону о водама. Сугерисали су да је на терену неопходно појачати контролу и поред републичке и локалне инспекције укључити и остале надлежне органе, како би се спречила девастација како водног, тако и пољопривредног земљишта.

- С обзиром на проблематику управљања водотоцима у РС, неопходна је координирана сарадња свих надлежних органа у погледу надзора, како би се онемогућио нелегалан рад предузећа - закључили су у ЈУ "Воде Српске".

ПОДНЕТА КРИВИЧНА ПРИЈАВА

ОДГОВОРОМ из Министарства енергетике и рударства РС да оно "није надлежно за управљање водотоцима и за доношење законске регулативе из области вода" у групи нису задовољни, док су задовољни реаговањем Министарства пољопривреде и водопривреде које је одговорило да ће пријаву проследити МУП и другим надлежним органима. Неформална група грађана подигла је почетком месеца ОЈТ Добој кривичну пријаву са сумњама у нелегални ископ шљунка из корита реке Босне код Добоја.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

nenad

19.04.2021. 07:53

Nije samo Doboj u pitanju,sve od Doboja do ušća u Savu je ekocid.Rovi se na sve strane bez ikakvog plana tako da je životinjski svijet skoro uništen. Baš briga vodoprivredu za to,uzmaju velike pare od koncesija za šljunkare i to im je najbitnije.Ovo što se radi je zločin prema prirodi ali ona pamti i vraća.

Miodrag iz Peći

19.04.2021. 16:14

Još drstičniji slučaj se desio u Goraždevcu srpskoj enklavi kraj Peći. Naime, Albanac je kupio desetine hektara njive pokraj Pećke Bistrice uzvodno i to na mestu gde leti Bistrica ponire. Kopao je šljunak toliko duboko da se sva voda iz goraždevačkih izvora i bunara slila u jezero nastalo eksploatacijom šljunka.