ЗА ВАКЦИНЕ 7,2 МИЛИОНА, СРЕДЊОШКОЛЦИ И СТУДЕНТИ У КЛУПАМА: Ево које је одлуке донео Штаб за ванредне ситуације Републике Српске

О. МАТАВУЉ

17. 04. 2021. у 07:26

УЧЕНИЦИ средњих школа у Српској од понедељка се враћају у школске клупе, а са радом ће почети и факултети, одлучено је на седници Штаба за ванредне ситуације РС.

ЗА ВАКЦИНЕ 7,2 МИЛИОНА, СРЕДЊОШКОЛЦИ И СТУДЕНТИ У КЛУПАМА: Ево које је одлуке донео Штаб за ванредне ситуације Републике Српске

Фото: Влада РС

Министар здравља РС Ален Шеранић каже да су то једине измене у односу на раније мере, које остају на снази.

- Локалне самоуправе имају право да доносе појединачне одлуке, као што је случај са Требињем, где се настава одвија на даљину - рекао је Шеранић.

Истакао је да је епидемиолошка ситуација мало повољнија, и да се бележи мањи број заражених. Он каже да је Штаб овластио Институт за јавно здравство да набави додатну количину од 160.000 доза за вакцинисање 80.000 људи.

- Ради се о информативној понуди кинеске компаније "Синофарм". За набавку те вакцине Штаб је одобрио 7,25 милиона КМ, без ПДВ. Цена једне дозе је 45,3 КМ или за обе дозе 90,7. У укупан износ урачунати су попратни трошкови - каже Шеранић.

Будући да су у Дому здравља у Приједору пропале 1.342 дозе друге компоненте вакцине "спутњик v", Шеранић сматра да нема разлога за забринутост јер ће оне бити надокнађене.

- Код добављача имамо ту количину, и чим се заврши процедура контроле квалитета оне ће бити обезбеђене. Битно је да процес ревакцинације не буде краћи од препорученог времена, а најоптималније је од 21 до 28 дана - рекао је Шеранић.

ПЕРИОД СТАБИЛИЗАЦИЈЕ

СРПСКА се налази у почетку периода стабилизације епидемиолошке ситуације која је и даље неповољна, каже Бранислав Зељковић.

- Треба пет до седам недеља да се до тога дође. Грађани морају бити свесни да је епидемиолошка ситуација крхка и да брзо може бити нарушена у случају непоштовања мера - каже Зељковић.

Одбацио је инсинуације да ће се Приједорчани вакцинисати неком другом вакцином.

- Вакцина је обезбеђена. То ће условити да имамо 1.350 доза прве компоненте и већ смо од добављача тражили да од произвођача добијемо исту количину друге компоненте - истакао је Шеранић.

Поновио је да је случај у Приједору опомена домовима здравља како и на који начин треба да се односе у оваквим ситуацијама. Детаље истраге није могао коментарисати.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)