ПИСМО ЧЕКА РЕДОВНУ СЕДНИЦУ: Ево када ће Народна скупштина Републике Српске да одговори на ултиматум Валентина Инцка

О. МАТАВУЉ

17. 04. 2021. у 08:48

НАРОДНА скупштина РС ће на 16. редовној седници разматрати писмо високог представника у БиХ Валентина Инцка, којим је ултимативно затражено одузимање одликовања бившим председницима Српске Радовану Караџићу и Биљани Плавшић, и председнику скупштине Момчилу Крајишнику.

ПИСМО ЧЕКА РЕДОВНУ СЕДНИЦУ: Ево када ће Народна скупштина Републике Српске да одговори на ултиматум Валентина Инцка

Фото: Архива "Новости"

Председник парламента Недељко Чубриловић саопштио је да ће се 27. априла наставити 15. редовна седница, а по њеном завршетку ће почети 16. редовна седница на којој ће се наћи и Инцково срамно писмо.

- Колегијум је одлучио да Народна скупштина заузме став о писму високог представника и одговори у форми писма или закључака - истакао је Чубриловић.

Појаснио је да не постоји ниједан правни документ којим би могло да се третира Инцково писмо скупштини, и додао да је тумачење неких правника да је једини начин да се повеље одузму судским путем.

- За свако лице надлежни локални суд разматра могућност одузимања и доноси одлуку, а други начин не постоји. Видећемо какав ће став и одговор заузети НС - рекао је Чубриловић.

Шефови клубова посланика СДС Миладин Станић и ПДП Перица Бундало били су против да се о писму расправља на седници, сматрајући да парламент формално-правно нема ништа с тим одликовањима, будући да их је доделио Организациони одбор за обележавање 25 година рада НСРС, који је ад хок тело.

Фото: НСРС

- Тражити да Скупштина одлучује о нечему што није доносила је без икаквог законског утемељења од стране високог представника. Није се позвао ни на један закон - рекао је Станић.

Према његовим речима, СДС сматра да не треба услишити Инцков захтев и повући повеље и признања највишим званичницима РС.

- Нисмо подржали да захтев Инцка иде на дневни ред. Суштина је да би владајућима био велики политички губитак да повуку те повеље. А, да нико од њих не би одговарао користе се изговором да, уколико не одговоримо на захтев Инцка, биће нам наметнут закон о негирању геноцида - рекао је Станић.

УВРЕДА СРПСКОМ НАРОДУ

ШЕФ посланичког клуба СНСД Игор Жунић очекује да ће парламент Српске заузети заједнички став о писму и јасно одговорити Инцку да нема право да на такав начин комуницира са највишим законодавним телом Српске.

- Писмо је врста ултиматума и уцене којим Инцко покушава да деградира Народну скупштину. Став СНСД је да парламент то мора да пресече, јер је очито да би се та врста уцене и ултиматума наставила - рекао је Жунић.

Он сматра да то није повезано, нити може бити увод у наметање таквог закона.

Шеф клуба посланика ПДП Перица Бундало сматра да писму не треба придавати значај.

- Све парламентарне странке из РС треба да заузму заједнички став о том писму, да га потпишу шефови посланичких клубова или чак сви посланици и да то упуте као одговор високом представнику, без отварања расправе у парламенту - рекао је Бундало.

Додаје да је за ПДП неприхватљив било какав ултиматум упућен НС РС као највишем законодавном органу власти.

- Недавно смо имали скидање плоче са Студентског дома на Палама, а ово је други корак и покушај одузимања повеља највишим званичницима. Шта је следеће? Истовремено на згради Вијећнице у Сарајеву стоји плоча са натписом који српски народ карактерише као злочиначки. Та плоча им не смета, нити позивају на њихово уклањање - истакао је Бундало.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)