ЈАВОР И ОТКОВИЋ ОСУМЊИЧЕНИ ЗА ПРОПАСТ ВАКЦИНА У ПРИЈЕДОРУ: Дозе нису биле складиштене на одговарујићи начин

О.М.

16. 04. 2021. у 15:34

ОКРУЖНО јавно тужилаштво у Приједору донело је наредбу о спровођењу истраге против в.д. директора Дома здравља у Приједору Слободана Јавора и начелнице Хигијенско-епидемилошке службе Милице Отковић због пропадања 1.342 вакцине!

ЈАВОР И ОТКОВИЋ ОСУМЊИЧЕНИ ЗА ПРОПАСТ ВАКЦИНА У ПРИЈЕДОРУ: Дозе нису биле складиштене на одговарујићи начин

Фото: О.М.

То је "Новостима" потврдио главни тужилац ОЈТ Приједор Младен Митровић.

- Донесена је наредба о спровођењу истраге против тих особа због сумње да су починили кривична дела непоступање по здравственим прописима у време епидемије, те кривичног дела несавестан рад у служби због пропуста на пријему и чувању вакцина - рекао је Митровић.

Како сазнају "Новости" прелиминарни резултати истраге указују да у ДЗ Приједор по питаљу чувања вакцина практично ништа није било урађено по стручном упутству Института за јавно здравство Републике Српске.

- Вакцине нису биле складиштене на одговарујићи начин. Нису имале 24 часовни надзор, нити је агрегат био упаљен. Ради се о мануелном, а не аутоматском агрегату и да га је неко редовно обилазио до овога никада не би дошло - каже извор близак истрази.

Он појашњава да је истражиоце највише зачудило то што ДЗ Приједор вакцине није чувао у фрижидеру који им је за те потребе обезбедио Институт за јавно здравство РС.

- Вакцине су чуване у кућанском замрзивачу, док фрижидер Институа уопште није био употребљен - тврди извор из истраге.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)