ИСТРАГА ТАПКА У МЕСТУ: Ни после годину дана од смрти труднице Илијане Манојловић (39) у Бањалуци тужилаштво се не оглашава

О. МАТАВУЉ

12. 04. 2021. у 08:12

НИ после годину дана истраге Окружно јавно тужилаштво у Бањалуци није донело тужилачку одлуку у оквиру истраге о смрти труднице Илијане Манојловић (39) из Бањалуке, која је од сепсе преминула 18. априла 2020. у УКЦ Републике Српске.

ИСТРАГА ТАПКА У МЕСТУ: Ни после годину дана од смрти труднице Илијане Манојловић (39) у Бањалуци тужилаштво се не оглашава

Универзитетско-клинички центар РС Бањалука / Фото О. Матавуљ

Руководилац односа с јавношћу ОЈТ Бањалука Маја Ђаковић Видовић, за "Новости", каже да је предмет активан, и да се налази у раду код поступајућег тужиоца.

- Предмет је у фази истраге - каже Ђаковић Видовићева.

Појашњава да су тужилаштву недавно достављени резултати медицинског вештачења које је, по налогу ОЈТ Бањалука, извршио Медицински факултет у Београду.

- Након анализе свих прикупљених доказа, као и медицинског вештачења које је доставио Медицински факултет у Београду, тужилаштво ће одлучити о даљим радњама како би се донела одговарајућа тужилачка одлука - рекла је Ђаковић Видовићева.

Како сазнају "Новости", истрага се и даље води под ознаком "КТА" - којом се означавају предмети са неодређеном квалификацијом кривичног дела или починиоцем, али указују на противправну радњу. Управо због тога у тужилаштву не могу да одговоре ко је конкретно обухваћен истрагом, јер није донета наредба о спровођењу истраге против конкретне особе, нити за конкретно кривично дело. Одлука о томе ће, у највећој мери, зависити од налаза медицинског вештачења које би требало да укаже да ли су у третману и лечењу Манојловићеве начињени пропусти, и ко је за њих одговоран.

 

Илијана Манојловић / Фото "Фејсбук"

Подсетимо, Манојловићевој је 16. априла прошле године у УКЦ РС урађена амниоцентеза (пункција кроз трбушну дупљу којом се узима узорак плодове воде). Била је у 18. недељи трудноће и после амниоцентезе је пуштена кући. Долази до компликација и сутрадан се због дрхтавице и високе температуре поново јавља лекару. Исти дан је хоспитализована, а њено стање се нагло погоршава, да би 18. априла преминула у 10.35 од сепсе. Њен супруг Борис Манојловић случај пријављује тужилаштву и покреће се истрага.

Поводом смрти труднице Министарство здравља РС формирало је Комисију за стручни надзор УКЦ РС која у извештају констатује да је Илијана третирана у складу с могућностима, и да су "испоштоване све медицинске процедуре". Међутим, Комисија констатује недостатке у видљивости писаних процедура, приказаних протокола у дијагностиковању и лечењу појединих стања. Уочене су непрецизности у вођењу документације, као и у комуникацији између здравствених радника и клиника. Помало контрадикторно се констатује да су процедуре испоштоване, али су дати предлози за превазилажење уочених недостатака. Предлози обухваћају "апсолутно поштовање правила струке", и побољшање тимског рада и комуникације међу запосленима. Комисија у извештају констатује да је Илијана током амниоцентезе два пута убадана стерилним иглама, што није наведено у отпусној листи, уз оцену да то "није од посебног медицинског значаја".

КО ЈЕ ОДГОВОРАН?

БОРИС Манојловић, супруг покојне Илијане, разочаран је чињеницом да се истрага ни после годину дана није померила с полазне тачке.

- Поставља се питање зашто се на медицинско вештачење чекало толико дуго? Нико није осумњичен и сви лекари су саслушавани као сведоци, а неко мора сносити одговорност. Јасно ми је да тужилаштво не може одмах квалификовати дело, али то није урађено ни после годину дана истраге због чега губим поверење у рад правосуђа - истакао је Манојловић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)