УБАЦИЛИ "ВИРУС" И ПУНИЛИ РАЧУНЕ: Откривамо детаље компјутерске преваре којом је "М:тел" оштећен за 650.000 КМ

О. МАТАВУЉ

12. 04. 2021. у 07:13

ОСНОВНИ суд у Бањалуци одредио је једномесечни притвор Станиславу Деспотовићу (35) из Добоја, осумњиченом за компјутерске преваре и прање новца у акцији "Скрипта", којима је компанија "М:тел" оштећена за више од 650.000 КМ.

УБАЦИЛИ ВИРУС И ПУНИЛИ РАЧУНЕ: Откривамо детаље компјутерске преваре којом је М:тел оштећен за 650.000 КМ

Фото Д.Поздеровић

Како сазнајемо, Деспотовић, стручњак за ИТ технологију, био је главни шраф у преварама, док је троје саучесника имало улогу "муле" за подизање новца и пуштени су да се бране са слободе.

Група се терети да су од маја до децембра 2020. унели компјутерски вирус у "М:телову" апликацију "м:го". Помоћу вируса су без новца допуњавали "припејд" бројеве. Са њих би потом извршили уплату на више онлајн налога у кладионици "Моцарт", са којих би исплаћивали новац. На тај начин су преко кладионичких рачуна подигли више од 650.000 КМ.

Извор близак истрази каже да је један од осумњичених истражитељима детаљно испричао како је Деспотовић организовао мрежу "мула". За подизање новца прво је ангажовао рођаке. Касније их је замолио да нађу што више људи који су вољни да дају личну карту, како би се на њихово име отворио рачун у кладионици с којег ће подизати новац од преваре.

- За услугу преузимања новца сваку "мулу" је награђивао са 15 одсто од подигнутог износа. Дакле, у кладионици исплатите 1.000 КМ и на томе зарадите 150 КМ, а остатак се предавао Деспотовићу - појашњава извор из полиције.

Из исказа је видљиво да је Деспотовић инсистирао да за међусобну комуникацију користе апликацију "Сигнал", која је сигурнија за дописивање јер, за разлику од "Вибера", аутоматски брише све поруке и позиве. Преко апликације "мулама" је дојављивао колико новца треба подићи, у којој кладионици, достављајући им одговарајући код потребан за исплату.

Саучеснике је упозоравао да никоме не причају о њему. У почетку су дизали износе од 500 КМ у кладионицама широм РС, које би рођаци предавали Деспотовићу. Новац су у ковертама остављали по бензинским пумпама и кафићима... Исплате су биле све веће, а једном су му 20.000 КМ предали у центру Бањалуке.

- Деспотовић га је обавестио да дође на паркинг на којем ће га чекати црни "ауди кју", и да новац остави испод сувозачевог седишта. Када је пришао, возило се откључало и по договору је оставио коверту, видевши да је у возилу већ било новца спакованог у кесу - каже извор из истраге.

"МРАК ЈЕДЕ ЉУДЕ"

САУЧЕСНИК Станислава Деспотовића истражитељима је испричао да нико од "мула" и контаката с којима је сарађивао никада није помислио да подигнути новац задржи за себе, јер им је он поруком јасно говорио: "Мрак једе људе!". Добар део њих веровао је и да не ради ништа незаконито.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)