У БАЊАЛУЦИ РЕДОВИ ЗА ВАКЦИНЕ: Велико интересовање грађана, нарочито најстаријих, за имунизацију против короне

С. М.

10. 04. 2021. у 07:26

НА бањалучком Велесајму почела је вакцинација против вируса корона становништва старијег од 65 година без заказивања термина, а грађанима ће бити на располагању 10 екипа здравствених радника. На стотине грађана је чекало у реду од раних јутарњих сати да приме вакцину "астра зенека".

У БАЊАЛУЦИ РЕДОВИ ЗА ВАКЦИНЕ: Велико интересовање грађана, нарочито најстаријих,  за имунизацију против короне

Фото "Новости"

Пензионер Вељко К. каже, за "Новости", да је дошао да се вакцинише и није му битно о којој се вакцини ради.

- Сећам се неких других времена кад су се исто примале вакцине и нико није анализирао зашто и која је вакцина. Само се знало да се треба примити и да ће нас заштитити од болести.

Тако и ја данас долазим на вакцинисање - каже Вељко.

Члан тима Дома здравља Бањалука за вакцинацију Младен Шукало каже, за "Новости", да велики одзив грађана показује да су они препознали значај вакцинације као најбоље мере у спречавању инфекције и ширења пандемије вируса корона.

- Веома је битно препознати значај вакцинације јер на тај начин штитимо не само поједнице, већ и заједницу. Стичемо колективни имунитет у заједници у којој живимо и самим тим спречавамо ширење епидемије - каже Шукало.

СРБИЈА ФАНТАСТИЧАН ПРИМЕР

ПРЕДСЕДНИЦА РС Жељка Цвијановић изјавила је да је динамика имунизације у Српској на задовољавајућем нивоу и да се у наредним данима очекује већа количина руске вакцине против вируса корона.

Кад је реч о земљама у окружењу, Цвијановићева је истакла да је Србија фантастичан пример како једна држава може да реагује у време кризе.

- Али, то је држава са свим алатима и потенцијалима, која је изашла из регионалних габарита и показала да на европском плану, али и глобално, може да уђе у сам врх. Ми смо на то поносни и задовољни чињеницом да Србија помаже и другима - додала је Цвијановићева.

Фото "Новости"

Од када се спроводи масовна вакцинација у Српској, наводи Шукало, није забележен ниједан озбиљан нежељен догађај на примену било које вакцине, што, како каже, демантује полуинформације о тешким нежељеним дејствима.

- Свака вакцина је и ефикасна и безбедна и могу да се јаве очекивани нежељени догађаји у смислу лагане пролазне температуре и грознице, али због тога су ту екипе доктора који ће унапред одредити да ли неко има препреку да се вакцинише.

Врло мали је број контраиндикација за било коју вакцину, па и за ову која се примењује овде, а то је "астра зенека", навео је Шукало.

Према његовим речима, вакцинација на бањалучком Велесајму одвијаће се свакодневно до 15.00 часова, а обезбеђен је довољан број вакцина.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)