КОРОНА ОДНЕЛА ЈЕДНУ ОПШТИНУ! Колико је пандемија ковида 19 у прошлој години погоршала демографску слику Српске

С. МИШЉЕНОВИЋ

03. 04. 2021. у 08:12

ЕПИДЕМИЈА вируса корона однела је за годину дана у Републици Српској око 3.000 живота. Када се зна да у Српској има чак 12 општина са мање од три хиљаде становника, онда се јасно види да је корона за годину дана "однела" једну општину у Српској!

КОРОНА ОДНЕЛА ЈЕДНУ ОПШТИНУ! Колико је пандемија ковида 19 у прошлој години погоршала демографску слику Српске

Услед опасног вируса повећан морталитет грађана / Фото Новости

На списку општина у РС које имају мање од 3.000 становника су Берковићи, Источни Дрвар, Источни Мостар, Источни Стари Град, Језеро, Калиновик, Крупа на Уни, Купрес, Ново Горажде, Оштра Лука, Петровац и Трново.

Саговорници "Новости" кажу да корона доноси многе негативне последице по и онако лошу демографску слику РС и повећава додатно број умрлих. Александар Мајић, демограф и потпредседник Центра за демографска истраживања, каже да је пандемија повећала смртност у Српској за 13 одсто, у односу на ранији петогодишњи просек.

- Када гледамо светске просеке Српска је четврта на свету и по броју умрлих на милион становника. Демографска слика РС доживљава велику промену у пандемији јер на терену имамо и смањење наталитета и склапања бракова, где је пад за чак 20 одсто - појашњава Мајић.

Он каже да ће се све последице пандемије вируса корона у Српској видети за годину дана након што се ситуација са пандемијом стабилизује и живот врати у нормалу.

- Сва светска истраживања показују да након пандемије дође до "бејби бума", па ето надамо се да ће тако бити и код нас, јер годинама имамо негативан прираштај. У РС годишње умире око 15.000 људи, а рађа се око 9.400 и то је негативна појава која траје годинама. Кад се на то дода и повећана смртност услед пандемије онда РС има много проблема да одржи број становника - истиче Мајић.

Према његовим речима, пандемија вируса корона је повећала морталитет и код грађана РС који имају неку хроничну болест.

- Званично сваки други умрли у РС пре пандемије је преминуо од неке од кардиоваскуларних болести. У процентима више од 80 одсто људи умире од неке хроничне болести - истакао је Мајић.

Пандемија вируса корона поред велике смртности, донела је и велике проблеме у функционисању локалних заједница Српске. Љубиша Ћосић, председник Савеза општина и градова РС, каже да је за годину дана корона "угасила" једну општину у Српској што је за земљу са око милион становника велики проблем. Он каже да када се гледају званични подаци према којима је корона однела скоро 3.000 живота и где има око 54.000 заражених, онда грађани морају озбиљно схватити поштовање мера заштите како се болест не би додатно ширила.

- Пандемија се поред удара на демографску слику одразила и на привредну активност, као и на квалитет живота грађана. Привредне активности у локалним заједницама много трпе, а евидентан је и пад прихода на локалу - истиче Ћосић.

У БОЛНИЦАМА ОКО 1.300 ПАЦИЈЕНАТА!

ПРЕМА званичним подацима, на болничком лечењу у РС се због вируса корона нашло више од 1.300 особа. На респираторима у здравстевним установама је више од стотину пацијената. Под здрватсвеним надзором се налази око 11.100 особа. До сада је у Српској потврђено 54.538 случајева вируса корона.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)