НОВЕ ОДЛУКЕ РЕПУБЛИЧКОГ ШТАБА! Отварају се тржни центри, благо попуштање мера у Републици Српској

Р.С.

02. 04. 2021. у 16:41

РЕПУБЛИЧКИ штаб за ванредне ситуације РС донео је данас одлуку да се све постојеће мере продужавају до 12. априла, док је нова мера да се дозвољава рад тржних центара у Републици Српској, а уз поштовање свих епидемиолошких мера.

НОВЕ ОДЛУКЕ РЕПУБЛИЧКОГ ШТАБА! Отварају се тржни центри, благо попуштање мера у Републици Српској

Фото: Д.Поздеровић

- Обавезују се тржни центри да одреде једну или више особа за спровођење мера унутар објекта, са посебном пажњом на ограничење броја људи - рекла је министарка трговине и туризма РС Сузана Гашић.

Рад угоститељских објеката је и даље ограничен само на шалтерску продају и доставу хране и пића.

- Било је расправе о отварању башта угоститељских објеката, али смо одлучили да још није тренутак. Свесни смо да угоститељи нису задовољни таквим одлукама - рекла је Гашић, те подсетила на олакшице и мере које је Влада РС договорила за овај сектор, а због забране пословања одлукама штаба.

Она је истакла и да је у базенима, којима је био забрањен рад, сада дозвољено обављање тренажног процеса спортиста.

Подвукла је да ће прве блаже мере, о којима ће се евентуално разговарати, бити отварање кафића, те почетак наставе у школама за децу до петог разреда.

У марту је у Републици Српској било преко 10.000 оболелих од вируса корона, што је око једне петине свих оболелих, а хоспитализовано је рекордних 1.300 пацијената.

Навео је то данас директор Института за јавно здравство РС Бранислав Зељковић.

- Имамо и даље озбиљну ситуацију у РС. Огроман је притисак на домове здравља и болнице - истакао је Зељковић.

Министар здравља РС Ален Шеранић је рекао да је епидемиолошка ситуација тренутно најтежа у Бањалуци и Требињу, а када је у питању број пацијената на лечењу.

У Бањалуци се на две локације пружају здравствене услуге пацијентима оболелим од короне.

- Овог викенда ће се обезбедити 100 до 150 кревета за УКЦ РС у Бањалуци, јер постоји значајна потреба да се пацијенти сместе и лече у централном блоку. У болници у Требињу исто имамо озбиљну ситуацију, а из Компензационог фонда биће издвојено 138.000 КМ за кисеоник и све што је потребно за терапију - рекао је Шеранић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)